Russische roebel daalt

De oorlog tussen Rusland en Georgië heeft ook op de financiële markten gevolgen. In Moskou verloor de belangrijkste beursgraadmeter vanmorgen 3,4 procent. Dit volgde op de forse daling van 6,5 procent afgelopen vrijdag. De index daalde daarmee tot het laagste punt sinds november 2006.

Ook de Russische roebel had het moeilijk. De munt daalde met 1,6 procent tegenover een mandje bestaande uit de dollar en de euro. Beleggers vrezen dat het conflict een nadelige impact zal hebben op de Russische economie.

Op de olietermijnmarkt steeg de prijs van een vat Brent – olie uit de Noordzee – met 70 cent tot 114,03 dollar. De stijging volgde op het nieuws dat de gevechten zorgen voor onderbrekingen van de olie-export in de regio. Er loopt een belangrijke oliepijplijn door Georgië naar Turkije. De stijging bleef enigszins beperkt dankzij de Amerikaanse dollar die de laatste dagen flink aansterkt.