RBS-bestuurders bijna in gevarenzone

Sir Fred Goodwin en Sir Tom McKillop zijn opnieuw door het oog van de naald gekropen. Hoewel de uitvoerend directeur en de president-commissaris van Royal Bank of Scotland (RBS) verantwoordelijk zijn voor het eerste verlies van de bank in veertig jaar, hebben de resultaten van de bank de nogal pessimistische verwachtingen overtroffen. Hun aanhangers zullen daar moed aan ontlenen. Maar het duo is nog niet uit de zorgen.

RBS heeft geprofiteerd van de schoonmaakoperatie voorafgaand aan de claimemissie van 12 miljard pond (15 miljard euro) in april. De 5,9 miljard pond aan met hypotheekobligaties samenhangende afboekingen is niet toegenomen, ook al heeft de bank haar portefeuille aan zogenoemde ‘Alt-A’-effecten – hypotheken voor mensen met een iets hogere kredietwaardigheid dan subprime – verder afgewaardeerd. Zoals verwacht is de voorziening voor van derden stammende kredieten bij de Amerikaanse dochter Citizens gestegen van 35 naar 164 miljoen pond. De meevaller was een verlies vóór belastingen van 691 miljoen pond, in plaats van de voorspelde 1,1 miljard pond. De beurskoers van RBS steeg met 4,5 procent, nadat beleggers een zucht van verlichting hadden geslaakt.

Maar het vermijden van een catastrofe is nog geen reden om feest te vieren. De voorzieningen voor de kernactiviteiten van Citizens zijn bijna net zo hard gestegen als die voor de kredieten van lagere kwaliteit, waardoor de winst vóór belastingen in de VS met 42 procent is gedaald. De Britse divisies voor consumenten en bedrijfskredieten hebben nog nauwelijks voorzieningen moeten treffen, maar dat kan snel veranderen als de economie achteruitgaat. En hoewel de portefeuille met hypotheekobligaties fors is afgewaardeerd, zit hij vol met effecten van recente datum, waardoor het risico van verdere afboekingen relatief hoog is.

Dat heeft gevolgen voor de kapitaalspositie van de bank. Zelfs na de claimemissie heeft RBS een kernkapitaal van slechts 5,7 procent. Dat zou boven de 6 procent kunnen uitkomen door de recente verkopen van belangen in Angel Trains en Tesco Personal Finance, en een plan om Australische bezittingen te verkopen, zonder dat het afstoten van het goed presterende RBS Insurance direct nodig is. Maar als de zaken nog slechter gaan, zal ook die divisie eraan moeten geloven.

Gelukkig ziet RBS de realiteit onder ogen en keert de bank haar interim-dividend uit in aandelen. Ook het percentage vreemd vermogen op de balans wordt teruggebracht, door het verminderen van de bezittingen van de divisie beleggingen met 12 procent. De positie van topman Goodwin is waarschijnlijk veilig zolang hij erin slaagt de integratie van ABN Amro sneller te laten verlopen dan was verwacht. Maar president-commissaris McKillop is kwetsbaar, vooral als de institutionele aandeelhouders besluiten dat iemand de verantwoording moet nemen voor het kelderen van de beurskoers met 60 procent het afgelopen jaar. Als RBS nog meer verliezen moet melden, zou hij wel eens de klos kunnen zijn.

George Hay

    • George Hay