Proef politie met omstreden wapen

Een stroomstootwapen. Foto AFP This handout picture from Taser International, Inc. received 10 December 2004 shows their X26 stun gun. The guns, which can zap a person at 6.5m (20 feet) with a 50,000-volt jolt, are incapable of killing, according to the company's president and co-founder Tom Smith. However, Tasers have been getting some different press lately. In Miami, police used them on a 12-year-old girl and a boy of six. And in Iraq, four members of an elite special operations task force were punished for unauthorized use of the weapons on prisoners, while the human rights group Amnesty International says that more than 70 people have died not long after being zapped by a Taser. AFP PHOTO/HO/Taser Interntional AFP

De arrestatieteams van de politie gaan een jaar lang experimenteren met stroomstootwapens, ook wel bekend onder de merknaam Taser. De proef gaat rond de jaarwisseling van start. Alle zeven arrestatieteams in Nederland – zes van de politie en een van de Koninklijke Marechaussee – doen mee. Hoeveel stroomstootwapens er worden aangeschaft, en van welk merk, is nog niet bekend. Na de proefperiode beslist minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) of het stroomstootwapen tot de definitieve wapenuitrusting van de arrestatieteams gaat behoren.

Met het stroomstootwapen kunnen politieagenten agressieve verdachten een stroomstoot van 50.000 volt toedienen. De verdachte raakt daardoor tijdelijk verlamd en de arrestatie verloopt een stuk soepeler. De Taser wordt al jaren gebruikt in onder meer de VS.

Er is echter veel kritiek. Volgens Amnesty International zijn wereldwijd 200 mensen omgekomen na toediening van een of meerdere stroomstoten. De producent van het stroomstootwapen erkent dat gebruik niet zonder risico’s is, maar ontkent dat het dodelijk is. Het zou zelfs minder letsel veroorzaken dan andere methoden.

Jelle Egas, woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen, beaamt dat. Volgens hem veroorzaakt een hondenbeet of een afgeschoten beanbag – een zakje met loodkorrels zo groot als bonen – meer verwondingen.

De Nederlandse politietop dringt sinds 2006 aan op het gebruik van het stroomstootwapen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde eerst onderzoeken afwachten naar de uitwerking van het wapen. Een woordvoerder van het ministerie: „Zowel in Amerika, Engeland en Canada is de afgelopen jaren veelvuldig onderzoek gedaan. Wij baseren ons op de rapporten en gaan nu testen.”