Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Private equity neemt ruim 5 mld schuld van RBS over’

Royal Bank of Scotland, de Britse bank die vorige week een recordverlies bekendmaakte, zou een deel van haar schuldenlast tegen dumpprijzen willen verkopen aan private-equityinvesteerders. Het gaat om een pakket van 8 miljard dollar (5,3 miljard euro) aan leningen die zijn aangegaan door private-equitybedrijven voor hun overnames.

Dat meldt de Financial Times vanmorgen op basis van bronnen rondom de deal. RBS zou het pakket verkopen aan een groep investeerders waaronder Apollo, GSO Capital, Blackstone en Texas Pacific Group (TPG). De deal past in de trend dat investeerders zoeken naar nieuwe beleggingsdoelen.

Banken willen juist af van grote pakketten schuldpapier die ze op hun balansen hebben staan. Door de kredietcrisis zijn dergelijke schulden moeilijk te verhandelen. Banken hebben de waarde van de leningen daarom flink verlaagd. Dat maakt ze aantrekkelijk voor private-equityhuizen, die verwachten rendementen tot 30 procent te kunnen halen op de leningen. De leningen moeten namelijk wel gewoon worden afbetaald.

Het overnemen van de pakketten leningen gebeurt voor de kopers onder vaak zeer aantrekkelijke omstandigheden. De verkopende bank leent vaak het merendeel (soms wel 80 procent) van het bedrag dat ervoor nodig is aan de investeerders, die zelf dus maar een klein deel hoeven te betalen.

Recentelijk namen Apollo en GSO al voor 5 miljard dollar aan schulden van RBS, Credit Suisse en Deutsche Bank over. De schuld was door de banken aangegaan om de overname te financieren van Clear Channel, een Amerikaanse eigenaar van radiostations, door Bain Capital en Thomas H. Lee.

Een woordvoerder van Bain Capital zei eind mei dat banken „graag van een grote hoeveelheid risicoleningen af willen”. Max Groeneveld van OC&C Strategy Consultants zei dat „zolang de banken bereid zijn de kredieten met korting of onder de marktprijs te verkopen, dat een buitenkans voor opkoopfondsen is”.

Private-equityinvesteerders krijgen nog maar heel moeilijk leningen los bij banken voor traditionele bedrijfsovernames. Daarom verleggen zij hun aandacht naar de overname van schulden. Sinds april hebben Apollo en TPG samen voor zo’n 30 miljard dollar aan leningen opgekocht.

Lees meer over de nieuwe werkwijze van private equity op nrc.nl/private_equity