Parijs stelt vredesplan Georgië voor

Frankrijk, de huidige voorzitter van de Europese Unie, neemt het voortouw in diplomatieke pogingen om een staakt-het-vuren te bereiken in Georgië. De Europese Unie is onderling verdeeld over het conflict.

Als eerste internationale politicus arriveerde gisteravond de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner in de Georgische hoofdstad Tbilisi voor overleg met de Georgische president Michail Saakasjvili. Kouchner reist vandaag door naar Moskou.

De Franse president Nicolas Sarkozy zoekt in de beide landen steun voor een driepuntenplan. Sarkozy zelf zal naar verwachting morgen naar Moskou en Tbilisi afreizen voor overleg.

Volgens het Franse plan moeten beide zijden de territoriale integriteit van Georgië bevestigen; hun vijandigheden onmiddellijk staken; en terugkeren naar de status quo van voor het begin van het gewapende conflict op 8 augustus. Het plan stuit vooralsnog op verzet van Moskou, dat verdere concessies van Tbilisi eist.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoet de Russische president Dimitri Medvedev vrijdag in Sotsji. Diplomaten in Berlijn gaan ervan uit dat Merkel al haar macht en invloed zal gebruiken om Moskou „tot inkeer te brengen”. Ze liet weten achter het Franse plan te staan.

Kouchner zei vanmorgen dat hij hoopt dat de Verenigde Staten zich tevens zullen inzetten voor een diplomatieke oplossing, maar voegde daaraan toe: „Zij zijn natuurlijk op een bepaalde manier deel van het conflict”. De Amerikaanse president Bush heeft het Russische geweld scherp veroordeeld. Amerikaanse vliegtuigen vlogen gisteren Georgische militairen vanuit Irak terug naar hun vaderland.

Ondertussen is de EU onderling verdeeld over haar reactie op het conflict, in de aanloop naar een spoedvergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel overmorgen. Polen en de Baltische staten willen een harde opstelling van de EU tegenover Moskou en verweten de Russen dit weekeinde „imperialisme en revisionisme”. Maar de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini waarschuwde vandaag voor een „Europese anti-Russische coalitie”.

Morgen bespreken NAVO-ministers het conflict in aanwezigheid van de Georgische minister van Buitenlandse Zaken Eka Tkesjelasjvili. Ook zullen ministers van de G8-landen – minus Rusland, dat ook tot deze groep behoort – morgen telefonisch overleg houden. Dit gesprek is volgens Groot-Brittannië bedoeld om de „diplomatieke druk op Rusland op te voeren”. (AP, AFP, Reuters)