Paard van Lips schrikt van een scherm

Na een teleurstellende dressuurproef kwam ruiter Tim Lips vanmorgen sterk terug in de eventing.

Hoewel Tim Lips (22), de enige Nederlandse eventingruiter op de Spelen, training kreeg van Anky van Grunsven, eindigde hij zondag teleurstellend als 41ste in de dressuurproef. Na de crosscountry van vanmorgen staat Lips nu 28ste.

Wat is er gisteren misgegaan?

„Op het dressuurparcours staat een groot videoscherm. Tijdens de training schrok mijn paard, Blom’s Oncarlos, van dat scherm. De dressuurproef werd daar later ook gereden. Blom’s Oncarlos had daarom veel spanning in zijn lijf. We hadden normaal gesproken ook veel beter gekund. Door die 41ste plaats waren mijn medaillekansen wel gelijk verkeken, helaas.”

Had je gedacht dat je kans maakte op een medaille?

„Na mijn goede prestatie in Aken (daar eindigde Lips als tweede, red.) had ik meer verwacht dan een 41ste plek. Ik had gehoopt op een olympische medaille. Maar je werkt nu eenmaal met dieren, een paard is in sommige wedstrijden beter dan tijdens andere wedstrijden. Daar is jammer genoeg niets tegen te doen.”

Morgen is de springwedstrijd. Denk je dat je nog stijgt in het klassement? „Normaal gesproken is het springen mijn sterkste onderdeel. Dus ik zal nog wel stijgen in het klassement. Ik denk dat ik uiteindelijk in de top-20 terecht kan komen. En dat is dan toch nog een redelijke prestatie.”

Denk je dat je achteraf tevreden kunt zijn over je eerste Spelen? „Hoewel ik meer had verwacht, denk ik van wel. De Olympische Spelen zijn toch het hoogst haalbare, er wordt hier gereden op het hoogste niveau. Het is voor mij al een hele ervaring om hierbij aanwezig te kunnen zijn. En deze klassering biedt perspectief voor de toekomst.”

    • Shari Kiljan