Oorlog in de Kaukasus breidt zich uit

Terwijl de oorlogshandelingen in Georgië zich uitbreiden naar een andere opstandige provincie, Abchazië, lijkt de internationale gemeenschap niet in staat de voormalige sovjetrepubliek en Rusland op korte termijn te bewegen tot een wapenstilstand.

De Georgische president Michail Saakasjvili zegt vandaag een plan voor een staakt-het-vuren te hebben ondertekend in het bijzijn van de Franse en Finse ministers van Buitenlandse Zaken. Maar in Abchazië zouden pro-Russische leiders een ultimatum hebben gesteld aan Georgische troepen om zich terug te trekken uit het Kodori-dal, een door Georgië gecontroleerd gebied in Abchazië. Moskou zegt 9.000 manschappen te hebben gestuurd naar Abchazië en heeft eveneens een ultimatum gesteld. Moskou heeft het staakt-het-vuren van Tbilisi vandaag opnieuw verworpen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner is gisteren naar Tbilisi afgereisd om namens de EU te bemiddelen. De Russische president Dmitri Medvedev zei gisteren in een telefoongesprek met Sarkozy dat Georgië zich eerst volledig moet terugtrekken uit Zuid-Ossetië.

Het Franse EU-voorzitterschap heeft overmorgen een spoedvergadering belegd van Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Binnen de EU is echter verdeeldheid over de opstelling jegens Rusland in het conflict.

Gisteren vergaderde de VN-Veiligheidsraad voor de vierde keer over het aanhoudende geweld in Georgië. De vergadering leverde geen concrete voorstellen op en was het toneel van harde botsingen tussen Rusland enerzijds en Georgië, de Verenigde Staten en Europese landen anderzijds.

Volgens het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben Russische straaljagers vanochtend opnieuw bombardementen uitgevoerd op militaire doelen binnen Georgië. De Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali zou zijn ingenomen door de Russen. Russische straaljagers hebben vandaag ook een civiel vliegveld in Tbilisi gebombardeerd. De haven van de kuststad Poti is ook getroffen. Gisterenavond werd Gori, een stadje aan de grens met Zuid-Ossetië, aangevallen.

In Moskou daalden de beurzen vanmorgen door het aanhoudende geweld. Ook de Russische roebel daalde. De olieprijs steeg juist licht als gevolg van zorgen over de olielevering. (AP, Reuters, AFP)