Ook op derby Duindigt komt het goede snel

De driejarige Yucca Boko won gisteren de draverij Duindigt. De merrie ging elf weken geleden voor het eerst van start, maar was in Wassenaar de grote favoriet.

Wat goed is, komt snel. Nergens geldt dat meer dan in de hoogste regionen van de drafsport. Gisteren won de driejarige merrie Yucca Boko op Duindigt de belangrijkste draverij van het jaar, de Derby, elf weken nadat zij voor de eerste maal was gestart. De bliksemcampagne leverde haar eigenaar al 75.000 euro op.

Zelfs Hugo Langeweg had drie maanden geleden niet voorzien dat Yucca Boko een hoofdrol in de Derby zou spelen. Talent had ze wel, dat was het punt niet, legde de leidende trainer van Nederland uit, maar ze leek er mentaal nog niet klaar voor. „Een heethoofd”, zo karakteriseerde Langeweg zijn pupil. „Tot ze een kwalificatieproef had gelopen. Toen was ze bij de les en deed ze alles goed.”

De Derby was haar zesde overwinning uit even zo vele starts. Het publiek had haar op waarde geschat, want Yucca Boko vertrok als duidelijke favoriet. Op de streep had zij tien meter voorsprong op Yco Willem en Yendi Boko. Halverwege leek het nog een zware opgave te worden, toen Yucca Boko als negende doorkwam. Zij had het eerste startnummer geloot, maar werd aan de start afgetroefd door de naast haar liggende Yco Willem. Pikeur Hugo Langeweg jr. moest ver terug om een spoortje te kunnen opschuiven. Toch was dat geen reden voor paniek. De rijder had maar één probleem: de voor hem rijdende Michael Schmidt slingerde nogal.

Diezelfde Michael Schmidt stak ongewild de helpende hand toe, toen hij met zijn Yellow Eden in de laatste ronde pijlsnel naar voren ging en Yucca Boko naar de vierde plaats werd meegetrokken. „Toen wist ik al dat we gingen winnen. Ze heeft zó veel talent, ze vliegt op de laatste 800 meter.”

Veel talent en snel gekomen, dat geldt ook voor de 24-jarige pikeur, die voor de derde achtereenvolgende maal de Derby won, een unieke prestatie. Hugo jr. is acht jaar jonger dan Jan Wagenaar, toen deze legendarische kampioen zijn derde Derby won. Maar zijn prestatie is ook de kroon op het werk van zijn vader, die zelf vijf Derby’s op zijn naam schreef, maar tegenwoordig in de koersen meestal genoegen neemt met de tweede keus van de stal.

Zijn aanpak heeft ertoe geleid dat Hugo jr. inmiddels overal in Europa hoog aangeschreven staat en dat Hugo senior bij een optreden in Frankrijk ondanks zijn geweldige staat van dienst werd omschreven als „de vader van Hugo Langeweg jr.”. De trainer haalt er zijn schouders over op. Hij blijft de dominerende factor in de Nederlandse drafsport, ook al geeft hij meestal de leidsels over aan zijn zoon.

Langeweg had nog op een andere manier geschiedenis kunnen schrijven, want zijn stal leverde ook de tweede en derde favoriet. Ybanos werd echter al in de eerste bocht uitgeschakeld. Hugo zelf leidde met Yeovanni Boko tot na de laatste bocht, maar werd uiteindelijk vijfde. Zijn analyse: „Meer een paard voor kortere afstanden, wel een draver met veel toekomst.”

Tom Kooyman, tweede met Yco Willem, had liever een hardere koers gezien. „Hugo drukte aan kop het tempo, als het onderweg harder gegaan was had die van mij nog meer laten zien. Maar ik ben tevreden, zeker voor mijn eigenaren die 45 jaar dravers hebben gehad en nooit op zoiets als een tweede plaats in de Derby hadden gerekend.”

Tevreden was ook John Bootsman, de man achter de Boko Stables, die voor de zevende keer in veertien jaar een Boko-fokproduct de Derby zag winnen. „Dit is nu eenmaal waar je een draver voor fokt”, zei hij. Zoals gebruikelijk had hij Yucca Boko als eenjarige op een verkoping aangeboden en haar voor 42.000 euro verkocht.

Maar op een dag waarop publieke belangstelling en toto-omzet beter waren dan vorig jaar en er van begin tot eind een feestelijke stemming heerste, had hij toch een kanttekening. Bootsman heeft 100 fokmerries, in Zweden, de Verenigde Staten en Nederland, maar gaat het Nederlandse deel inkrimpen. Onder verwijzing naar problemen als dalende toto-inkomsten en grote onenigheid binnen de sector over de verkoop van een deel van Duindigt zegt hij: „Met het huidige beleid worden de opbrengsten van mijn fokproducten gedrukt en ik moet nu eenmaal zakelijk blijven.”

    • John Brandsen