Olympisch perspectief

Er mag dan misschien wat over geprutteld worden, maar dit was de Moeder Aller Openingen. Want alle mensenrechtenschennis op een stokje, de aftrap van de Olympische Spelen was een spektakel zoals dat alleen aan Chinezen overgelaten kan worden. Een parade van de zwaartekracht en logica trotserende stunts, uitgehaald door 15.000 nieuwe helden van het vaderland.

Daarvoor waren dan ook maandenlange trainingskampen ingericht. Dat klinkt wat buitensporig, maar betekent niets meer dan het Chinese antwoord op wat we in Nederland kennen als acht weken lang op dinsdagavond van zeven tot tien oefenen, met een koffiepauze rond half negen. Zo zijn de Chinezen. Ze zijn met veel, en weten hoe je daar profijt van hebt.

Er is vanuit westers oogpunt veel mis met de Spelen. Zeuren staat u dus vrij. Er zijn alleen al in de openingsceremonie miljoenen gestoken die ongetwijfeld beter in nobeler doelen geïnvesteerd hadden kunnen worden. Dat is helaas met de meeste uitgegeven miljoenen in de wereld het geval. Te veel Chinezen zijn zonder mededogen verplaatst, China hecht niet veel waarde aan vrijheden van meningsuiting of het leiden van een menswaardig bestaan en Peking kampt met flamboyante luchtvervuiling.

Jawel, allemaal best waar, maar China staat daar niet alleen in. Wij kunnen er wel hoogst verongelijkte vuisten voor in de lucht zwaaien, maar ik geloof dat ik niemand hoef te vervelen met een avondvullende verhandeling over smaak- en tactloze zaken die onze eigen (al dan niet recente) geschiedenis ontsieren. Bovendien kan een waardige organisator niet zonder een beetje controverse. Moskou, Los Angeles, Atlanta of Montreal: geen van allen zijn onbevlekt de Spelen in- of uitgegaan.

Laten we het dus in perspectief blijven zien. Geen land ter wereld heeft in de afgelopen eeuwen volstrekt binnen de lijntjes gekleurd, en daar gaat het bij de Olympische Spelen ook niet om. Tijd om ons op belangrijker zaken te richten. Heeft iemand bijvoorbeeld alvast iets te klagen over de Winterspelen van 2014 in Sochi, Rusland?

Wiegertje Postma

Wiegertje Postma (20) is schrijfster. Zij vervangt deze zomer Floris- Jan van Luyn als columnist.

    • Wiegertje Postma