Nog geen akkoord in Zimbabwe

De rivaliserende partijen in Zimbabwe hebben ondanks veertien uur durende onderhandelingen tot diep in de nacht geen overeenstemming kunnen bereiken over de vraag wie de komende jaren de overgangsregering moet gaan leiden. Zittend president Robert Mugabe zal later vandaag opnieuw om de tafel gaan zitten met de MDC van Morgan Tsvangirai en Arthur Mutambara, die zich heeft afgesplitst van de MDC.

Details over de onderhandelingen, onder leiding van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, waren vanochtend zeer schaars. President Mugabe zei vannacht bij het verlaten van het hotel in hoofdstad Harare waar de onderhandelingen plaatsvinden „vertrouwen’’ te hebben in een aanstaand akkoord. Regeringspartij Zanu-PF verzet zich tegen het voorstel van de oppositie om Mugabe tot ceremonieel president te benoemen en Tsvangirai tot premier met de meeste beslissingsbevoegdheid.

In het voorstel dat nu op tafel zou liggen, blijft Mugabe uitvoerend president. Tsvangirai zou tot premier worden benoemd en een aantal uitvoerende bevoegdheden krijgen volgens het model dat het beste te vergelijken is met de Franse ‘cohabitation’. Er zouden verder drie vicepresidenten worden benoemd en drie vicepremiers, allen afkomstig uit de drie partijen die nu met elkaar in onderhandeling zijn.

Er is nog steeds onenigheid over het aantal ministeries en de verdeling ervan. Het kabinet zou worden uitgebreid tot 38 ministers, met betaalde banen voor zo veel mogelijk leden van de verschillende partijen. Regeringspartij Zanu-PF wil onder geen beding de macht over het leger en politie in handen geven van de oppositie. Volgens bronnen bij de onderhandelingen heeft de oppositie ingestemd met die wens, maar de partijleiding van de MDC heeft dat vanochtend niet bevestigd.

Er staat veel op het spel bij de onderhandelingen over de machtsdeling. De generaals die de afgelopen 28 jaar met geweld president Mugabe in het zadel hielden, weigeren hun macht af te staan en eisen bescherming tegen gerechtelijke vervolging. Tegelijkertijd kan de overgangsregering niet overleven als westerse donoren niet overtuigd zijn van Mugabes wil om afstand te doen van zijn macht.