Morales wint plebisciet Bolivia

De Boliviaanse president Evo Morales heeft gisteren het referendum over zijn functioneren met een ruime meerderheid gewonnen. Meer dan 63 procent van de bevolking in het arme Zuid-Amerikaanse land stemde voor zijn regering. „Wat vandaag is gebeurd, is van belang voor heel Latijns-Amerika”, riep Morales zijn feestvierende aanhangers toe vanaf het balkon van het presidentiële paleis in de hoofdstad La Paz.

De overwinning van Morales is een forse tegenvaller voor de gouverneurs van de departementen in het oosten van Bolivia. Volgens de eerste uitslagen moeten daar twee van de drie tegenstanders van Morales opstappen. Het referendum had niet alleen betrekking op de president, maar ook op de negen gouverneurs van het land.

De conservatieve gouverneur van het departement Cochabamba, Manfred Reyes, die drie keer aan de presidentsverkiezingen deelnam, weigerde de uitslag van het referendum te erkennen. Hij beschouwt het referendum als ongrondwettig. Gouverneur Ruben Costas van Santa Cruz kondigde zelfs aan een eigen politiedienst op te zetten en lokale verkiezingen voor een eigen parlement uit te gaan schrijven.

De oostelijke provincies, die naar autonomie streven, zien niets in de eerste Boliviaanse president van indiaanse afkomst, die de genationaliseerde gasinkomsten gebruikt voor onder meer onderwijs voor indianen. (AP)

Verzoenen: pagina 4