Klokken gestolen uit Zaans museum

rotterdam, 11 aug. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn uit het Museum van het Nederlandse Uurwerk in Zaandam twee waardevolle klokken gestolen en is een derde zwaar beschadigd. Dat heeft conservator P. van Leeuwen bevestigd. Het gaat om een Hollandse tafelklok van de Rotterdamse natuurkundige, horloge- en instrumentmaker Steven Hoogendijk uit ca. 1735 en een tafelklok van Gerrit Knip uit ca. 1755. Twee daders zijn het museum aan de Zaanse Schans binnengedrongen en vluchtten toen het alarm afging. Van Leeuwen: ”De vluchtauto stond klaar toen een van de daders met de derde klok naar buiten rende. Daar werd hij gezien door een buurman die op het alarm reageerde. De dief heeft die klok toen op straat geslingerd. Het is te hopen dat die nog kan worden hersteld.” De klokken waren bruiklenen. De schade wordt geschat op ruim een halve ton.