Je traint voor hitte en dan krijg je dit noodweer

Marianne Vos had zich veel voorgesteld van haar olympisch debuut, maar werd in de verregende race zesde.

Woensdag wacht een nieuwe kans in de tijdrit.

Marianne Vos komt over de finish aan de Chinese Muur. „Er was niet veel van me over.” Foto Bas Czerwinski 10-08-08, Beijing, China. Finish van Marianne Vos. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Hitte – zo vochtig en zo onaangenaam mogelijk. Dat is waar olympische wielrenners als Marianne Vos zich de afgelopen maanden op voorbereidden. Overal waar Vos kwam, werkte ze zich in het zweet. Ze trok zelfs naar El Salvador omdat het weer er hetzelfde zou zijn als in China. Maar op de dag waar het allemaal om draaide werden de wielrensters in de heuvels ten noordwesten van Peking urenlang getrakteerd op striemende regen en glibberige wegen – en dat alles bij een temperatuur van amper achttien graden in plaats van de 33 graden die de afgelopen dagen gebruikelijk was.

Doodop, verkleumd en gedesillusioneerd kwam de Nederlandse favoriete voor de eindzege gistermiddag na 126 lange, koude olympische kilometers in de stortregen als zesde over de finish op de beroemde Juyong-pas bij de Chinese Muur. Het Nederlandse begeleidingsteam stuurde Vos en haar ploeggenoten Chantal Beltman en Mirjam Melchers direct na de finish met de auto van bondscoach Johan Lammerts terug naar het olympisch dorp in Peking.

In het Nederlandse kamp heerste na afloop vooral ongeloof over de barre weersomstandigheden op het ongewone, exotische parcours in de heuvels. „Ik was verkleumd na die eerste lange afdaling in de finale”, zei allroundster Vos, eerder dit jaar de eerste vrouw die op drie verschillende wielerdisciplines de wereldtitel veroverde (de wegrace, veldrit en de baan). Op de drie onderdelen waarop zij in Peking start, behoort zij tot de topfavorieten.

De teleurstelling over haar nederlaag bij haar debuut op de Olympische Spelen was groot, zei de 21-jarige Vos. „We waren alle drie goed voorbereid, maar die regen was natuurlijk niet echt voorzien.”

De wegrace voor de vrouwen werd ontsierd door tal van valpartijen. Ook de latere winnares, de Britse Nicole Cooke, ging onderuit op het spekgladde asfalt. Maar zij krabbelde weer overeind en ging in de laatste omloop vol in de achtervolging op de Italiaanse Tatiana Guderzo, die in de finale het initiatief had genomen. In de sprint klopte Cooke de Zweedse Emma Johansson (zilver) en Guderzo (brons). „Ik zag ze wegrijden, maar ik zat te ver van achteren om te kunnen reageren”, zei Vos naderhand over de ontsnapping. „Maar er was ook niet veel meer van me over.”

Voor bondscoach Lammerts was het optreden van de Nederlandse vrouwen een deceptie. Hij wilde het weer niet als excuus aanvoeren. „De weersomstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde. Natuurlijk is het een teleurstelling als je de absolute topfavoriete in huis hebt. Het is vervelend als je dan niet haalt wat je wilt hebben. Maar je moet ook een nederlaag kunnen accepteren.”

Ook chef de mission Charles van Commenée had zich verbaasd over de omstandigheden. „Jammer dit weer, terwijl ze zich hebben voorbereid op de hitte”, zei hij vanonder een paraplu bij de finish. „Maar als je je de komende tien jaar moet voorbereiden op de Spelen of een WK in China, doe je het tien keer op de manier waarop je het nu hebt gedaan. De kans dat het bij de zeilers in Qingdao gaat waaien is vele malen groter dan dat je hier dit soort temperaturen treft. Het zou raar zijn als je je ging voorbereiden op 18 graden met stortregen.”

Marianne Vos en Mirjam Melchers mogen woensdag een nieuwe poging wagen, in de individuele tijdrit. In de tijdrit wordt Vos bijgestaan door haar ploegleider bij DSB Thijs Rondhuis. Die zal zijn pupil vanuit de ploegleiderswagen van Lammerts begeleiden. Rondhuis is niet geaccrediteerd als coach op de Olympische Spelen. Vos rijdt volgende week ook nog de puntenkoers op de wielerbaan.

Volgens de lokale weerstations is het woensdag beter weer voor renners die hopen op extreme hitte. Er wordt niet of weinig neerslag verwacht, bij temperaturen van zo’n 28 graden. Vos had het graag nog wat warmer gezien dan dat. Maar de drievoudig wereldkampioene ziet voldoende kansen. „Ik wil weer knallen, de omstandigheden zullen wel compleet anders zijn. Nu eerst een warme douche.”

    • Rob Schoof