Invaller Sibon houdt voetballers in de race

Dankzij een doelpunt van Gerald Sibon in de extra tijd heeft Nederland op het olympisch voetbaltoernooi gisteren met 2-2 gelijkgespeeld tegen de VS. Het was het tweede gelijkspel voor Oranje, na de 0-0 tegen Nigeria. Invaller Sibon knalde raak uit een vrije trap en hield zijn ploeg daarmee nog net in de race voor een plaats bij de laatste acht.

Oranje staat na twee duels derde in groep B, met twee punten. De VS en Nigeria, dat gisteren met 2-1 won van Japan, hebben beide vier punten. Japan heeft nul punten. De eerste twee in de poule plaatsen zich voor de kwartfinales. De ploeg van De Haan moet woensdag (11.00 uur Nederlandse tijd) winnen van Japan om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Een zege met twee doelpunten verschil is altijd goed voor kwalificatie.

De omstandigheden in het Olympic Centre Stadium waren gisteren een stuk aangenamer dan donderdag tegen Nigeria (0-0). De temperatuur en de luchtvochtigheid waren lang niet zo hoog. Een enorme regenbui in Tianjin vlak voor het duel zorgde voor extra afkoeling.

Roy Makaay, nog niet helemaal fit na zijn voetblessure tegen Nigeria, Calvin Jong-A-Pin (gepasseerd) en Evander Sno (geschorst) ontbraken gisteren in het basisteam. Met Roy Beerens als rechterspits, Urby Emanuelson als linksback en Otman Bakkal op het middenveld zag Nederland er op papier aanvallend uit.

Oranje begon veelbelovend en kwam na een kwartier op voorsprong. Jonathan de Guzman zette voor waarna Ryan Babel in tweede instantie doel trof, 1-0. Na de rust kregen beide ploegen snel een scoringskans. Hedwiges Maduro kopte een kans in het zijnet, doelman Kenneth Vermeer hield met een fraaie redding Brian McBride van scoren af. De doelman van Ajax toonde zich in de eerste helft bij twee afstandschoten ook al een betrouwbare kracht. Sacha Kljestan bracht na een slim passje van Freddy Adu de gelijkmaker op zijn naam (1-1). Na het doelpunt van invaller Jozy Altidore (2-1) leek Nederland verloren. Het was Sibon, in de slotfase samen ingebracht met Makaay, die in blessuretijd nog een punt veiligstelde en ervoor zorgde dat Oranje zijn lot nog in eigen handen heeft.

In groep A is Argentinië na de 1-0 zege op Australië al zeker van de volgende ronde. Ivoorkust, dat met 4-2 te sterk was voor Servië, staat tweede in de poule. Ook Brazilië (groep C) is zeker van een plaats in de kwartfinales. De ploeg kende weinig moeite met Nieuw Zeeland: 5-0. België won met 2-0 van China en is nu tweede in die groep. In groep D plaatste Italië zich door de overwinning op Zuid-Korea (3-0) voor de laatste acht. (ANP)