Internet Weblog van de dag

Seriemoordenaar Ryan

Homofobe deskundigen. Elske Schouten schrijft vanuit Jakarta over seriemoordenaar Ryan:

‘Om mijn Indonesisch te oefenen vraag ik altijd aan taxichauffeurs waar ze wonen. Meestal volgt er dan een heel verhaal over van alles en nog wat. Gisteren kreeg ik als antwoord: „Ik woon in Depok. Ken je Depok? Je weet wel, van Ryan!” Iedereen in de stad kent Ryan, de man die vermoedelijk minstens vijf mensen heeft omgelegd, waarvan hij er één in zeven stukken heeft gehakt. (En die dus in Depok woonde.) Ryan is homo, minstens enkele van zijn slachtoffers waren minnaars. En dat heeft een deel van de media hier aangespoord om uitgebreid hun homofobe theorieën te ventileren.

Verschillende media hebben deskundigen uit de kast getrokken om te vertellen dat homo’s jaloerser, emotioneler en sadistischer zijn dan hetero’s en dat dit soort moorden dus eerder onder homo’s voorkomen.

Reden voor de Indonesische homovereniging Arus Pelangi om een persbericht uit te brengen tegen stigmatisasi. Ook zij citeren allerlei statements van deskundigen, met de strekking dat hetero’s net zo moorddadig zijn als homo’s. Want gelukkig zijn er in Indonesië ook psychologen te vinden die kunnen vertellen dat „homoseksualiteit en psychopathie twee verschillende dingen zijn”.

Meer en links naar artikelen op nrc.nl/jakarta