Hockeyvrouwen winnen gemakkelijk eerste duel

De Nederlandse hockeysters hebben gisteren in hun eerste olympische optreden een zwak Zuid-Afrika verslagen met 6-0. „Dit is een prettig begin, maar het zegt niets. Zuid-Afrika was zwak”, zei de scheidende bondscoach Marc Lammers na de zege. Hij is met zijn team op jacht naar goud, na het zilver van vier jaar geleden in Athene.

De hele wedstrijd was er hevige regenval. Op het trage veld paste Nederland zich een stuk beter aan dan Zuid-Afrika. „We zijn dit gewend uit Nederland. Ik heb tegen de meiden gezegd: maak er je voordeel van. Dat hebben ze gedaan. Ik ben tevreden”, keek Lammers terug op het eenzijdige duel.

Al na vijf minuten tipte Eefke Mulder de bal in het Zuid-Afrikaanse doel. Omdat goede combinaties amper mogelijk waren, duurde het lang voordat Nederland opnieuw een gat in de defensie vond. Acht minuten voor de rust lukte dat Marilyn Agliotti, die tegen haar vaderland de 2-0 uit een strafcornervariant verzorgde.

Na rust leverde Nederlandse druk een serie strafcorners op en dat wapen bleek gisteren ‘dodelijk’. Na Agliotti waren ook Maartje Paumen (tweemaal) en Minke Booij succesvol uit de corner. Wieke Dijkstra tekende voor de laatste treffer: 6-0.

„Voor het zelfvertrouwen is dit goed, want elk openingsduel op een toernooi zorgt voor nervositeit. Die is nu weg”, constateerde Lammers.

De Australische hockeyvrouwen hebben in hun wedstrijd tegen Zuid-Korea een inhaalrace met succes afgerond. Halverwege stond Australië nog met 1-4 achter. Uiteindelijk werd het 5-4. Beide teams zijn groepstegenstanders van Nederland. (ANP)