Glasvezelnetwerk goed voor sociaal en economisch welzijn

Eindhoven. Aangesloten zijn op een glasvezelnetwerk heeft een positief effect op het sociaal-economisch welzijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Die onderzocht de effecten van het gebruik van snel internet via glasvezelkabel. Uit een proef in de Eindhovense wijk Tongelre bleek dat gebruikers onderling meer nieuwe sociale contacten legden en deze onderhielden via de breedbanddiensten. Daarnaast bevorderde het netwerk de sociale cohesie door de toegenomen deelname aan lokale internetfora of weblogs en wijktelevisie. De onderzoekers van de TUE zien in de nabije toekomst mogelijkheden voor nieuwe breedbanddiensten in samenwerking met het bedrijfsleven en overheidsinstellingen. Bijvoorbeeld leren op afstand waarbij een zieke leerling vanuit huis de lessen op school kan volgen. Eind 2010 moeten alle inwoners van Eindhoven op glasvezel zijn aangesloten.