Energiebedrijf Essent schrapt 500 banen

Energiebedrijf Essent gaat het komende anderhalf jaar 500 banen schrappen. Gedwongen ontslagen worden „tot een minimum” beperkt, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Veruit de meeste banen die Essent gaat schrappen verdwijnen via natuurlijk verloop en het niet meer verlengen van tijdelijke contracten. Essent telt in Nederland nu 11.000 werknemers.

Belangrijke reden voor de bezuiniging is de, door de overheid verplichte, splitsing van het concern in een commercieel productie- en leveringsbedrijf en een publiek netwerkbedrijf. Daardoor verdwijnen op het hoofdkantoor in Arnhem bijvoorbeeld banen die betrekking hebben op het beheer van de gaspijpleidingen en elektriciteitskabels. „Als het netwerkbedrijf straks zelfstandig verder gaat, hoeven we dat werk niet meer te doen”, zegt de woordvoerder desgevraagd.

Daarnaast verdwijnen er banen als gevolg van het kostenbesparingsprogramma dat Essent vorig jaar heeft aangekondigd. Zo is het bedrijf bezig zijn klantensysteem te vervangen, onder meer door gebruik van nieuwe software. „Daardoor heeft deze afdeling straks minder mensen nodig”, zegt de woordvoerder. Met deze operatie bespaart Essent 40 procent op de huidige kosten van het klantensysteem.

Essent verwacht begin 2009 grotendeels klaar te zijn met de splitsing. Het netwerkbedrijf gaat dan zelfstandig verder onder de naam Enexis, en krijgt een nieuw hoofdkantoor aan de A2 bij Rosmalen.

Voor zijn productie- en leveringstak gaat het energieconcern op zoek naar een internationale partner, zo meldde het bedrijf twee maanden geleden. Eerdere fusiepogingen tussen Essent en landgenoot Nuon liepen spaak.

Vorige week maakte Essent de halfjaarcijfers van 2008 bekend. De winst kwam uit op 462 miljoen euro, en was 4 procent lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Concurrent Nuon presenteerde eerder vorige week een verdubbeling van de winst tot 442 miljoen euro. Het verschil van de resultaten tussen beide bedrijven is boekhoudkundig. Nuon neemt de waarde van zijn contracten voor de toekomstige inkoop van onder meer gas en kolen mee op de balans, ook al zijn die contracten nog niet uitgeoefend. Essent neemt alleen de waarde van de uitgeoefende contracten mee. De waarde van de contracten fluctueert sterk doordat de prijzen van grondstoffen voortdurend veranderen.