Dubbel gevoel bij schermer Verwijlen

Bas Verwijlen en Indra Angad-Gaur zijn voortijdig uitgeschakeld in het olympisch schermtoernooi. Florettist Verwijlen haalde de kwartfinales, maar werd toen geëlimineerd door de Italiaan Matteo Tagliarol (11-15). Florettiste Angad-Gaur bleef in de tweede ronde steken. Ze verloor vanochtend van de Italiaanse Margherita Granbassi ( 6-11).

Verwijlen maakte zijn uitzending naar Peking waar. In de tweede ronde versloeg hij de Chinees Lei Wang, vier jaar geleden in Athene goed voor zilver en in 2006 nog wereldkampioen. Een ronde later was Verwijlen, zelf in 2005 de nummer drie van de WK, te sterk voor de Zwitser Michael Kauter.

Na zijn uitschakeling overheerste bij Verwijlen de teleurstelling en voelde hij de pijn van een gemiste medaille. Natuurlijk wist Verwijlen dat hij in de kwartfinales op zijn waarde was verslagen door de latere Italiaanse olympisch kampioen Matteo Tagliariol, maar daar stond tegenover dat hij in de eerste ronde een sensationele overwinning had behaald op de Chinees Wang Lei, vooraf favoriet voor goud. Die zege, uitgerekend in Peking, ervoer Verwijlen als een persoonlijke mijlpaal, omdat Wang Lei „een beest van een schermer is”, met olympisch zilver (Athene 2004) en een wereldtitel (2006) op zijn erelijst.

In Tagliariol trof Verwijlen een tegenstander wiens verdediging ‘potdicht’ zat. Met spijt in zijn stem: „Drie keer liet ik de afstand met hem te groot worden, waardoor hij kon scoren door mijn aanval te ontwijken. Dat was drie keer te veel.”

Het besef dat hij met zijn olympisch debuut een kleine sport in Nederland enige bekendheid heeft gegeven, verdreef deels zijn ongenoegen. Hoe egocentrisch Verwijlen zijn sport ook bedrijft, hij voelt zich ook ambassadeur van het schermen. „Ik hoop dat de mensen die mij op televisie hebben gezien gaan denken: wat een schitterende sport is schermen.”

En een sport waarvan de toegankelijkheid volgens Verwijlen is toegenomen. De elitaire obstakels zijn naar zijn zeggen inmiddels verdwenen. „In het internationale circuit schermen zowel schoffies als rijkeluismensen.”

Als het aan hem ligt krijgt zijn optreden over vier jaar een vervolg, want hij heeft intens genoten van het olympische toernooi.