Dichter Darwish overleden

De 67-jarige Palestijnse dichter Mahmoud Darwish is afgelopen zaterdag in een ziekenhuis in Houston in de VS overleden na een hartoperatie. Darwish gold als de belangrijkste dichter in de Arabische wereld. In 2004 kreeg hij de Prins Claus Prijs voor zijn poëzie, waarin hij het Palestijnse verlangen naar een eigen land verwoordde. President Abbas heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd. Darwish leefde 26 jaar als balling. Hij werd actief in de Palestijnse verzetsbeweging PLO, maar keerde de beweging later de rug toe. Schrijver Hafid Bouazza vertaalde een fragment van een gedicht dat Darwish in 1983 voordroeg voor de Palestijnse Nationale Raad. (NRC)

En waar ga je heen?

Naar waar de zeevogels landen op de wijde zee / De zee is onze verdwazing, onze vervreemding en ons speelgoed / En de zee is de vernietigde aarde van onze kreet / En de zee is ons evenbeeld / Wie geen grond heeft/ Heeft ook geen zee

Lees een interview uit 2004 met Darwish via nrcnext.nl/links