Desillusie na Chinees noodweer

Marianne Vos had zich veel voorgesteld van haar olympisch debuut. Maar de wielrenster stelde teleur met haar zesde plaats in de verregende wegrace.

Hitte – zo vochtig en zo onaangenaam mogelijk. Dat is waar olympische wielrenners als Marianne Vos zich de afgelopen maanden op voorbereidden. Overal waar ze kwam werkte ze zich in het zweet. Ze trok zelfs naar El Salvador, op zoek naar Chinees augustusweer. Maar op de dag waar het allemaal om draaide werden de wielrensters in de heuvels ten noordwesten van Peking getrakteerd op striemende regen en glibberige wegen.

Doodop, verkleumd en gedesillusioneerd kwam de Nederlandse favoriete voor de eindzege gistermiddag na 126 kilometers in de stortregen regen als zesde over de finish op de beroemde Juyong-pas bij de Chinese muur. Het Nederlandse begeleidingsteam stuurde Vos en haar ploeggenoten Chantal Beltman en Mirjam Melchers direct na de finish met de auto van bondscoach Johan Lammerts terug naar het olympisch dorp.

In het Nederlandse wielerkamp heerste na afloop vooral ongeloof over de barre weersomstandigheden op het ongewone, exotische parkoers in de heuvels. „Ik was verkleumd na die eerste lange afdaling in de finale”, zei allroundster Vos, eerder dit jaar de eerste vrouw die op drie verschillende wielerdisciplines de wereldtitel veroverde (de wegrace, veldrit en de baan). De teleurstelling over haar debuut op de Olympische Spelen was groot, zei de 21-jarige Vos. „We waren alle drie goed voorbereid, maar die regen was natuurlijk niet echt voorzien.”

De wegrace voor de vrouwen werd ontsierd door tal van valpartijen. Ook de latere winnares, de Britse Nicole Cooke, ging onderuit op het spekgladde asfalt. Maar zij krabbelde weer overeind en ging in de laatste omloop vol in de achtervolging op de Italiaanse Tatiana Guderzo, die in de finale het initiatief had genomen.

In de sprint klopte Cooke de Zweedse Emma Johansson (zilver) en Guderzo (brons). „Ik zag ze wegrijden, maar ik zat te ver van achteren om te kunnen reageren”, zei Vos naderhand over de ontsnapping. „Maar er was ook niet veel meer van me over.”

Voor bondscoach Johan Lammerts was het optreden van de Nederlandse vrouwen een deceptie. Hij wilde het weer niet als excuus aanvoeren. „De weersomstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde. Natuurlijk is het een teleurstelling als je de absolute topfavoriete in huis hebt. Het is vervelend als je dan niet haalt wat je wilt hebben.”

Ook Charles van Commenée had zich verbaasd over de omstandigheden. „Dit weer is jammer als je je hebt voorbereid op de hitte”, zei hij vanonder een paraplu bij de finish. „Maar als je je de komende tien jaar moet voorbereiden op de Olympische Spelen of een WK in China, doe je het tien keer op de manier waarop ze het nu hebben gedaan. De kans dat het bij de zeilers in Qingdao gaat waaien is vele malen groter dan dat je hier dit soort temperaturen treft. Het zou raar zijn als je je ging voorbereiden op 18 graden met stortregen.”

Marianne Vos en Mirjam Melchers mogen woensdag een nieuwe poging wagen, in de individuele tijdrit. Vos rijdt volgende week ook nog de puntenkoers op de wielerbaan.

Volgens de lokale weerstations is het woensdag beter weer voor renners die hopen op extreme hitte. Er wordt niet of weinig neerslag verwacht, bij temperaturen van zo’n 28 graden. Vos had het nog graag wat warmer gezien dan dat. Maar de drievoudig wereldkampioene ziet voldoende kansen. „Ik wil weer knallen, de omstandigheden zullen wel compleet anders zijn. Nu eerst een warme douche.”

Overigens wordt Vos in de tijdrit bijgestaan door haar ploegleider en manager bij de DSB-wielerploeg, Thijs Rondhuis. Die zal zijn pupil vanuit de ploegleiderswagen van Johan Lammerts begeleiden. Rondhuis is niet geaccrediteerd als coach op de Olympische Spelen.

    • Rob Schoof