Derde major voor golfer Harrington

Drie weken nadat Padraig Harrington de British Open won, heeft de 36-jarige Ier zich de beste golfer getoond op het USPGA Championship, bekend als de vierde major. Het was de derde major-zege van Harrington in zijn loopbaan.

Op de laatste dag passeerde Harrington het eeuwige Spaanse talent Sergio Garcia en de Amerikaan Ben Curtis. De Ier begon de slotronde met een achterstand van drie slagen op Curtis. Op de vijftiende hole leidde Garcia nog. Maar zoals zo vaak gaf de flamboyante 28-jarige Spanjaard een voordelige positie op de laatste holes uit handen. Vorig jaar eindigden Garcia en Harrington gelijk in de British Open. In de play off won de Ier, het was zijn eerste major.

Garcia en Harrington vormden de laatste flight van het USPGA Championship even buiten Detroit. Na een sterke start kon Garcia de druk niet aan. Harrington speelde de laatste negen holes in een roes, vier birdies en slechts één bogey. Hij kwam tot 66 slagen.

Harrington, zoon van een politieagent, leerde op zijn vierde jaar golfen. Gisteren had de Ier had iets onoverwinnelijks. Waar Garcia, Curtis, Henrik Stenson, Phil Mickelson en andere favorieten fouten maakten, bleef Harrington door zijn mentale kracht overeind. „Ik keek de bal in de holes, zo voelde het. De adrenaline en de druk op die momenten. Je moet dan wel focussen en rustig blijven, en er echt voor gaan.”

Op de laatste dag moesten de meeste golfers 36 holes spelen, omdat het toernooi zaterdag moest worden stopgezet wegens onweer. Harrington, die nu tweede staat op de wereldranglijst, is na de afwezige Tiger Woods, Nick Price en Walter Hagen de vierde golfer die het British Open en het USPGA in hetzelfde jaar op zijn naam zet. De winnaar verdiende 1 miljoen euro.