Denktank: ‘Europa’ telt veel meer ambtenaren

Voor de Europese Unie werken veel meer ambtenaren dan de Europese Commissie altijd heeft gezegd. Het zijn er geen 23.000 maar zeven keer zoveel: 170.000.

Dat stelt de eurosceptische Britse denktank Open Europe. In een onderzoek naar het aantal ambtenaren dat bij de Europese Unie werkt, telden de onderzoekers van de denktank niet alleen de ambtenaren die direct voor de Europese Commisie, het dagelijks bestuur van de EU in Brussel werken. Ook werden de mensen meegeteld die werken bij de ongeveer dertig EU-agentschappen in heel Europa, en de werknemers bij de EU-vertegenwoordigingen in de 27 lidstaten van de unie. De werknemers van instellingen als het Europees Parlement en de Europese Rekenkamer zijn nu eveneens meegeteld.

Het grote aantal ambtenaren is volgens Nick Cosgrove van Open Europe een teken voor de grote invloed van de Europese Unie op het dagelijks leven van de ongeveer 500 miljoen EU-burgers. „Deze mensen zijn niet verkozen en kunnen niet ter verantwoording worden geroepen door burgers”, aldus Cosgrove in een verklaring op de website van de denktank.

Volgens de eigen officiële gegevens heeft de Commissie niet meer ambtenaren dan een middelgrote stad in Europa. Zo’n 12 procent van alle ambtenaren werkt volgens de opgaaf van de Commissie in de vertaaldienst. Die zorgen voor de vertaling van elk officieel document in alle officiële talen van de lidstaten. „Maar kijken we naar het totale beeld, dan zien wij dat het aantal Europese personeelsleden even groot is als álle inwoners van een middelgrote Europese stad”, constateert Open Europe.

De Europese Commissie zou volgens Open Europe altijd zeer schimmig en geheimzinnig doen over het precieze aantal werknemers, uit angst voor kritiek. Het was volgens de denktank niet gemakkelijk om het aantal ambtenaren bij de EU te achterhalen. „De EU is een complexe en ondoorzichtige instantie”, aldus de denktank in een verklaring. (ANP)