De dollar is terug van weggeweest

Na zes jaar vrijwel onafgebroken aan waarde te hebben ingeboet, laat de dollar zich weer gelden. De Amerikaanse munt heeft een voortvarend begin gemaakt met wat een schokkerig herstelproces zou kunnen blijken. Maar de dollar heeft voorlopig waarschijnlijk het ergste achter de rug.

De ommekeer is (mede) op gang gebracht door woorden en cijfers. De woorden kwamen uit de mond van Ben Bernanke. In juni zei de president van de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) dat hij niet gediend was van de activiteiten van speculanten, die grote hoeveelheden dollars verkochten en olie aankochten. Centralebankiers geven zelden commentaar op wisselkoersen, maar in dit geval bleek het een verstandige zet.

De markt trok de conclusie dat Bernanke, ongelukkig over de inflatie bevorderende effecten van een vrije val van de dollar en de torenhoge olieprijs, de rente zou verhogen zodra dat mogelijk was. Zijn handen werden tot nu toe gebonden door wankelende banken, maar de verwachting van de markt dat de rente in de Verenigde Staten omhooggaat zal waarschijnlijk uitkomen, tenzij het met de economie de verkeerde kant opgaat.

In Europa is de rente al gestegen naar 4,25 procent, maar een recessie of iets wat daarop lijkt, zal waarschijnlijk een verdere verhoging voorkomen, zo maakte president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank afgelopen donderdag duidelijk. Een soortgelijk verhaal geldt voor Japan. Slechts de dollar geniet de steun van vermoedelijke rentestijgingen.

Hier dient zich een paradox aan. De zwakke dollar heeft de door de kredietcrisis getroffen Verenigde Staten geholpen tot nu toe een recessie te vermijden. Hoewel de Amerikaanse huizenmarkt is ingestort en de financiële sector in zwaar weer verkeert, heeft de export ervoor gezorgd dat de groei niet is ingezakt en dat de werkloosheid niet is gestegen. De Amerikaanse importvolumes zijn de afgelopen drie kwartalen gedaald, omdat buitenlandse goederen te duur waren voor de Amerikaanse markt.

De Amerikaanse economie blijft behoefte houden aan de steun van de zwakke dollar, terwijl de eurozone de sterke euro graag in waarde zou zien dalen. Gelukkig begint het daar nu op te lijken. De dollar herstelt zich, maar heeft nog een lange weg te gaan voordat het concurrentievoordeel ongedaan is gemaakt. Hoe die reis zal verlopen zal vooral afhangen van de vraag hoe goed de Amerikaanse economie zal genezen en hoe slecht het de rest van de wereld zal vergaan.

Ian Campbell

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Ian Campbell