Creative Zen X-fi: draadloze muziekspeler met 32 GB

zen_xfi.jpg‘Voor Zen is beheersing, wijsheid en een goed gevoel voor humor nodig’, leert Wikipedia. Maar voor de nieuwe  Creative Zen X-Fi , binnenkort in de winkel,  is allereerst 250 euro nodig. Dan heb je een muziekspeler met 32 GB flashgeheugen en een draadloze verbinding om bestanden te streamen en te downloaden in het thuisnetwerk. Zelfs chatten via je muziekspeler is mogelijk - mocht je dat willen.  Muziekspelers met wifi zijn nog behoorljk zeldzaam: Microsofts Zune telt immers niet mee omdat ie niet in Europa verkrijgbaar is.

De Zen X-fi heeft behalve een 2,5 inch videoscherm ook een voicerecorder, FM-radio en een ingebouwde luidspreker. Die extra’s maken deze mediaspeler tot een serieus alternatief voor de alomtegenwoordige iPod. Volgens Creative zou het apparaat veel beter klinken omdat er een algoritme (Xtreme Fidelity) wordt gebruikt om aftandse mp3-tjes beter te laten klinken. Gelieve dat soort claims met een korreltje zout te nemen. Het is beter om zelf mp3-tjes te produceren met een wat hogere bitrate. Daar staat tegenover dat Creative een goede set oordopjes meelevert bij deze mediaspeler - iets dat de meeste concurrenten achterwege laten, vindt ook deze tester van pcmag.com.

Technische specificaties

* Capaciteit van 16GB of 32GB
* Ingebouwde Creative X-Fi-technologie
* Afmetingen: 55 x 83 x 12,5 mm
* Gewicht: 70 g
* SD/SDHC-kaartsleuf
* scherm van 2,5 inches met 16,7 miljoen kleuren
* Ingebouwde luidspreker
* FM-radio met 32 voorprogrammeerbare stations
* Levensduur batterij:
o 25 uur audio (15 uur met luidspreker), gebaseerd op 128 kpbs in WMA
o 5 uur video
* Ondersteunde audioformaten:
o MP3, WMA (DRM 10), AAC (M4A), WAVE, Audible
* Ondersteunde videoformaten:
o WMV9, MPEG4, DivX, XviD (320 x 240)
* Ondersteund fotoformaat:
o JPEG (Baseline: Tot 16.6 megapixels)
* Spraakopnameformaat:
o IMA ADPCM (16 kHz, mono)
* Draadloze LAN-monitor:
o Draadloze streaming:
o Downloaden van bestanden
o Tekstchat + emoticons met vrienden

    • Marc Hijink