Courgette courgette

Deze week wordt een lofzang op een van de meest veelzijdige groentes: de courgette. Wie een moestuin heeft zal mij vast dankbaar zijn. Want courgettes groeien nog harder dan kool en na weken courgettesoep wil een mens weer eens iets anders, nietwaar? Dus gaan we ze vullen en stoven, we bakken er pannekoekjes van en zelfs een cake. Vandaag houden we het op een eenvoudige antipasta van gegrilde courgette met halfgedroogde tomaatjes en mozzarella.

Voor 4 personen:

2 courgettes

1 eetlepel olijfolie

1 eetlepel rodewijnazijn

75 g halfgedroogde tomaten + 2 eetlepels tomatenolie

1 zakje bocconcini (kleine mozzarellabolletjes)

een handvol basilicumblaadjes

Verhit een grillpan tot hij gloeiend heet is. Snijd de courgettes in lange, dunne plakken, kwast aan beide kanten dun in met olijfolie en rooster ze aan elke kant een paar minuten tot ze gaar zijn en een mooi streeppatroon laten zien. Spreid de gegrilde plakken uit op een platte schaal. Maak een dressing van rodewijnazijn en de tomatenolie, zout en versgemalen peper en sprenkel over de courgette. Dek de schaal af en laat de courgette minimaal 1 uur marineren. Halveer de bolletjes mozzarella. Scheur de basilicumblaadjes kleiner. Verdeel vlak voor het serveren de halfgedroogde tomaatjes en de mozzarella over de courgette en bestrooi met basilicum. Lekker met warme focaccia.

Kijk op nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil