Balkenende spreekt met Wen Jiabao

In een bijna een uur durend gesprek met de Chinese premier Wen Jiabao heeft minister-president Balkenende „in algemene zin” gisteren de Nederlandse bezorgdheid over het gebrek aan politieke en religieuze vrijheid in China aan de orde gesteld.

Balkenende, die net als de Amerikaanse president Bush eerst naar de kerk ging, denkt in navolging van de Australische premier en China-kenner Rudd dat er met China „op respectvolle wijze een voortdurende dialoog over mensenrechten en milieu” moet worden gevoerd.

Specifieke gevallen, zoals de aanhouding en veroordeling van de advocaat Hu Jia, zijn door Balkenende niet aan de orde gesteld. „Dat is niet de taak van een premier”, aldus Balkenende. Nederlandse diplomaten spannen zich achter de schermen in voor dissidenten zoals Hu Jia, aan wie voor zijn veroordeling politiek asiel is aangeboden.

In Peking sprak de Nederlandse premier met een reeks internationale China-experts en een Chinese wetenschapper. Met bekende dissidenten is er geen contact geweest. Dat gebeurt mogelijk tijdens het officiële bezoek dat de premier eind oktober brengt aan China. De ontmoeting van gisteren vond plaats in een reeks van politieke ontmoetingen van de Chinese leiders met de bezoekende staatshoofden en premiers.

Op de tweede dag van de Olympische Spelen werd in het uiterste westen van China, Xinjiang, opnieuw een aanslag gepleegd door militanten in de gemeenschap van 8 miljoen islamitische Oeigoeren. Bij Kuqa kwamen in totaal elf militairen, agenten, burgers en militanten om het leven. Er werd direct een verband gelegd tussen het streven naar onafhankelijkheid van de Oeigoeren en de Olympische Spelen.

Sichuan: pagina 6 en 7sport: pagina 10 t/m 15