Andrea hoeft geen toffe kerel als president van VS

Veel jonge kiezers in de VS brengen dit jaar voor het eerst hun stem uit. Andrea (19) zet zich vrijwillig in voor John McCain. Vierde deel in een korte serie.

Andrea Valenzuela Foto MdW Waal, Merijn de

Miami, 11 aug. - Het is zeker een dilemma. Als Andrea Valenzuela er weer eens op uitgaat om kiezers te registreren, weet ze dat ze Barack Obama daarmee misschien wel helpt. Hij is onder jongeren nu zo populair, dat het overgrote deel van de jonge kiezers dat zij nu registreert, bij de presidentsverkiezingen waarschijnlijk niet op haar kandidaat, John McCain, zal stemmen.

Vorige maand was ze bijvoorbeeld bij een naturalisatieceremonie. Migranten ontvingen er binnen hun burgerschap, buiten ving zij de nieuwe Amerikanen op en vroeg hun zich te registreren. In Miami helpt het daarbij dat zij jong (19) is, van Peruaanse afkomst is en Spaans spreekt.

Ze weet dat jonge latino’s vaker op Obama stemmen dan op McCain. Maar daar begon ze niet over. Dat zou opdringerig zijn. Ze vertelde welke partij in Amerika waar voor staat. En ze gaf wat campagnemateriaal mee.

Zij heeft geen verborgen agenda, zegt ze. Bovendien, maar dat kan ze alleen maar hopen, als jongeren eenmaal geregistreerd staan, zullen ze zich ook meer in de materie verdiepen. En dan zullen ze zien dat McCain eigenlijk veel beter is.

Zelf zal ze niet op hem kunnen stemmen. Ze is nog geen Amerikaans staatsburger. Om dat te compenseren zet ze zich nu extra in voor McCain en de Republikeinse partij. Ze is actief binnen de College Republicans op haar universiteit, de FIU in Miami. Deze zomer loopt ze stage op het Republikeinse partijkantoor in Florida.

In beide functies merkt ze dat het lastig gaat worden dit jaar. Als stagiaire moet ze kiezers bellen die als ‘onafhankelijk’ geregistreerd staan. Die zouden normaal het gemakkelijkst over te halen zijn om op de Republikeinse kandidaat te stemmen. Dit jaar blijken ze bijna allemaal Democratisch. Ook al kennen sommigen de naam van Obama niet eens.

Op de universiteit wordt het nog erger, vreest ze. Tijdens de voorverkiezingen vonden veel van haar klasgenoten McCain al te oud. En de leraren, die zijn sowieso bijna allemaal progressief.

Zij vond McCain altijd al de beste. Hij is een oorlogsheld. En hij is consistent. Waait niet met alle winden mee. Dat moeten ook jongeren weten te waarderen. Daarom weet Andrea niet of McCain zo kansloos is onder studenten.

Haar maakt het niet uit dat hij 71 jaar is en niet op internet gaat. Zelf is ze zeker zes uur per dag online. Maar McCain heeft er toch mensen voor om e-mails te versturen? En de president van de Verenigde Staten hoeft toch geen toffe kerel te zijn?

De lessen moeten nog beginnen, maar zij is vandaag al op de campus. Vanaf haar laptop houdt ze de Facebook-pagina van haar Republikeinse studentengroep bij. Met het schoolbestuur en de Democraten op de universiteit maken ze nu alvast plannen voor debatten in de herfst.

De debatten zijn nodig omdat de studenten op FIU anders weinig over politiek praten. Dat komt omdat Amerikanen het zo goed hebben, denkt ze zelf. Maar politiek ligt ook erg gevoelig. Zelfs onder haar dispuutsgenoten van studentenvereniging Delta Phi Epsilon, mijdt ze het onderwerp. Omdat zij actief is, vragen ze wel eens naar haar politieke voorkeuren. Maar van haar ‘zusters’ zou ze niet weten wat ze stemmen. Politiek is hier net zo gevoelig als religie, legt Andrea uit. Je wilt niet in nare discussies belanden. Omdat er dan altijd wel iemand gekwetst achterblijft.

Eerdere delen zijn terug te lezen via: nrc.nl/vs

    • Merijn de Waal