80 Nederlanders

Serie De Nederlanders/ Den Helder Fotograaf Ad Nuis Nuis, Ad

Paul van de Berg (17) en ‘Ome Kees’ (76) zijn echte Jutters, de bijnaam voor geboren inwoners van Den Helder. Ze staan voor biljartcentrum Tabula in de wijk Jeruzalem. Volgens Paul is er niets te doen in Den Helder, ze bouwen er alleen maar bejaardencentra. Ome Kees vindt de mix van oud en jong een goede zaak. Zo wordt de jeugd gecorrigeerd, vindt hij. Rottigheid is er nooit. De eigenaar speelt eerste divisie. Laatst heeft hij gewonnen van Raymond Ceulemans (71), een beroemde Belgische biljarter die meer dan honderd titels op zijn naam heeft staan. Of het Paul, Ome Kees of nog iemand anders is die met de scooter naar Tabula kwam, is aan de foto niet af te zien. Vorig jaar vielen in Nederland tachtig dodelijke slachtoffers met bromfietsen, waartoe scooters ook behoren. Dat aantal neemt bijna ieder jaar af: in 2002 vielen er 106 slachtoffers door bromfietsongelukken, in 2003 waren het er 99.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een statistisch gegeven over ‘de Nederlander’ te belichten.