Spelen geopend met weergaloos schouwspel

openingpeking1.jpgPeking was op de avond van de opening uitgestorven. Acht augustus was uitgeroepen tot een nationale feestdag.

Met een weergaloos schouwspel heeft China de zesentwintigste Olympische Spelen geopend en zich na een zwaar politiek jaar met een overrompelend charmeoffensief aan de wereld gepresenteerd.

In een karakteristieke massaregie van duizenden dansers en acteurs ontrolde filmregisseur Zhang Yimou 5.000 jaar Chinese geschiedenis en cultuur, met hoofdstukken als de boekdrukkunst, het papier, het kompas en het karakterschrift. Een oogverblindend spektakel van beweging en licht waarin de mens steeds centraal stond.

openingpeking2.jpgDe avond startte met een formatie van 2008 trommelaars die op een electronisch uitgevoerde Fou-drum uit de eerste Chinese Xia-dynastie een overdonderende choreografie van licht en geluid uitvoerden en het publiek toezong met: “Van ver zijn onze vrienden gekomen. Hoe gelukkig zijn wij”, dichterlijke woorden van Confucius, China’s belangrijkste filosoof.

Na de countdown zette de muziekkapel van het Chinese leger het Chinese volkslied in dat door alle Chinezen op de tribune luidkeels werd meegezongen voor zover hun tranen dat niet verhinderden.

Op het podium van het stadion ontrolde zich een geweldig vel papier dat de vorm had van een klassieke Chinese papierrol. Dit werd als projectiescherm gebruikt om de oude en nieuwe geschiedenis van China uit te beelden.

Het ontsteken van de Olympische vlam vond net als de gehele ceremonie geheel in de sprookjesachtige zweefstijl van Zhang Yimou plaats.

openingpeking3.jpgOud-olympisch turnkampioen Li Ning zweefde aan een kabel al lopende met zijn fakkel langs het stadiongewelf omhoog en onstak de reuzenfakkel die boven het stadion uit torent.

Wat volgde was een slotvuurwerk van ongekende omvang vanaf het stadion en in de hele stad.

    • Bettine Vriesekoop