Homofobe deskundigen

Om mijn Indonesisch te oefenen vraag ik altijd aan taxichauffeurs waar ze wonen; meestal volgt er dan een heel verhaal over van alles en nog wat. Gisteren kreeg ik als antwoord: ,,Ik woon in Depok. Ken je Depok? Je weet wel, van Ryan!” Iedereen in de stad kent Ryan (hier op de foto): de 30-jarige

080810_ryan.jpgOm mijn Indonesisch te oefenen vraag ik altijd aan taxichauffeurs waar ze wonen; meestal volgt er dan een heel verhaal over van alles en nog wat. Gisteren kreeg ik als antwoord: ,,Ik woon in Depok. Ken je Depok? Je weet wel, van Ryan!”

Iedereen in de stad kent Ryan (hier op de foto): de 30-jarige die vermoedelijk minstens vijf mensen heeft omgelegd, van wie hij er één in zeven stukken heeft gehakt. (En die dus in Depok woonde.) Ryan is homo, minstens enkele van zijn slachtoffers waren minnaars. En dat heeft een deel van de media hier er toe aangezet om uitgebreid hun homofobe theorieën te ventileren.

Verschillende media hebben deskundigen aangetrokken om te vertellen dat homo’s jaloerser, emotioneler of sadistischer zijn dan hetero’s, en dat dit soort moorden dus eerder onder homo’s voorkomt. Zelfs kwaliteitskrant Kompas schreef dit artikel over de vraag of homo’s wreder zijn dan hetero’s.

Reden voor de Indonesische homovereniging Arus Pelangi om een persbericht uit te brengen tegen stigmatisasi. Om hun punt te maken, citeren ze ook weer allerlei verklaringen van deskundigen met de strekking dat hetero’s net zo moorddadig zijn als homo’s. Want gelukkig zijn er in Indonesië ook psychologen te vinden die kunnen vertellen dat ,,homoseksualiteit en psychopatie twee verschillende dingen zijn”.

Het laat in ieder geval zien dat homofobie hier welig tiert, zoals de Jakarta Post vandaag ook schreef. De zaak-Ryan zal dat niet verminderen, vrees ik.

    • Elske Schouten