Ceremonie gesprek van de dag

In de Wang Fujing, de bekendste winkelpromenade van Peking niet ver van het Tianmenplein, is het voor een zondagmiddag drukker dan gewoonlijk. De openingsceremonie is nog steeds het gesprek van de dag.In de grootste BOCOG winkel van Peking waar de hele collectie officiele olympische souvenirs te koop is, staat een enorm scherm waarop weer is

winkel3.jpgIn de Wang Fujing, de bekendste winkelpromenade van Peking niet ver van het Tianmenplein, is het voor een zondagmiddag drukker dan gewoonlijk. De openingsceremonie is nog steeds het gesprek van de dag.In de grootste BOCOG winkel van Peking waar de hele collectie officiele olympische souvenirs te koop is, staat een enorm scherm waarop weer is te zien hoe 2.800 drummers in het Vogelnest op hun verlichte Fou-pauken de laatste seconden voor het begin van de openingsceremonie wegtrommelen.

Meneer Zheng, een zakenman uit Peking heeft net als meer dan 800 miljoen Chinezen naar de televisie gekeken: ,,Ik vond de countdown met de trommels het allermooiste. We hebben met de hele familie gekeken en toen het volkslied werd gespeeld zijn we allemaal gaan staan en hebben we luidkeels meegezongen. Toen hebben we wel een traantje weggepikt.”

winkel2.jpgTwee meisjes en een jongeman van eind twintig mengen zich in het gesprek. ,,Zhang Yimou heeft bij het maken van de openingsceremonie vooral gedacht aan buitenlanders. De Chinese geschiedenis is te lang om in drie uur uit te beelden. Volgens veel Chinezen was er te weinig entertainment, te weinig muziek en te weinig sport,” is de mening van de jongeren.

Intussen gaan in de BOCOG-winkel de olympische knuffels Huanhuan,Yingyign, Beibei en Jingjing, T-shirts , koffiebekers, sleutelhangers en wat niet al, grif over de toonbank.

winkel1.jpg,,De Spelen zijn een uniek moment in de Chinese geschiedenis. Daarom wil ik een souvenir kopen. Ik denk aan een vergulde replica van het Vogelnest of misschien een olympische rode vaas met goudkleurige versiersels. Wij Chinezen houden van goud. Het is de keizerlijke kleur van de rijkdom,” zegt zakenman Zheng.

Op de hoek van de Wangfujing poseert een bruidspaar. Tijdens de Spelen trouwen of een kind ter wereld brengen, is nu je van het in China.

    • Bettine Vriesekoop