Wielrenner Sella bekent epogebruik

Wielrenner Emanuele Sella heeft gisteren tijdens een verhoor bij het Italiaans antidopingbureau (CONI) gebruik van de bloeddope epo bekend. De winnaar van drie etappes en de bergtrui in de Ronde van Italië van dit jaar noemde bovendien de namen van de leveranciers van het middel.

Sella werd op 23 juli bij een onaangekondigde controle positief bevonden. De 27-jarige Italiaan is inmiddels geschorst door zijn ploeg CSF-Navigare. „Sela heeft dopegebruik toegegeven”, aldus zijn manager Claudio Pasqualin. „Evenals de context waarin een en ander heeft plaatsgevonden.”

Sella is in een paar weken tijd de tweede Italiaanse wielrenner die epogebruik heeft toegegeven. Riccardo Ricco, winnaar van twee ritten vorige maand in de Ronde van Frankrijk, deed hetzelfde.

Ook bij de vrouwen viel begin juli een Italiaanse door de mand, tijdens de Europese titelstrijd in Verbania voor rensters onder 23 jaar. Marta Bastianelli, die vorig jaar in Stuttgart nog de wereldtitel op de weg veroverde, werd bij een dopingcontrole positief bevonden. De 21-jarige wielrenster wacht nog altijd op de contra-expertise.

Ricco en Sella hopen door hun medewerking op vermindering van de te verwachten straf. Er hangt beiden een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Sella liet gisteren een korte verklaring uitgaan waarin hij zijn bekentenissen deed. „Er is een last van mijn schouders gevallen”, erkende de man die in 2004 prof werd bij Ceramica Panaria om nog datzelfde jaar zijn eerste etappe in de Giro d’Italia te winnen. „Ik ben me bewust van wat ik heb gedaan en daarom heb ik meegewerkt.” (ANP, Reuters, AP)