Televisie Voorkeur

Het eiland Macao groeit uit tot het nieuwe Las Vegas. Canvas, 20.10-20.55u. Cards and casino chips are displayed during the Global Gaming Expo Asia at the Venetian Macao-Resort-Hotel in Macau June 4, 2008. REUTERS/Victor Fraile (CHINA) REUTERS

Informatief

W wie Wissen: Der Berg kommt – Rutschen die Alpen ab? Wetenschappers voorspellen dat de klimaatverandering grote gevolgen zal hebben voor de Alpen en zijn bewoners. Rivieren zullen buiten hun oevers treden en in 2050 zal nog maar een kwart van de huidige Alpengletsjers over zijn. Het wetenschappelijke programma W wie Wissen onderzoekt welke gevolgen dit zal hebben voor de bewoners van de Alpen. ARD, 17.03-17.30u.

Thema-avond: De Franse strafkolonie in Frans-Guyana. Frans-Guyana ligt tussen Suriname en Brazilië in. Hier werd in 1852, als reactie op de economische neergang, door Napoleon III een strafkolonie ingesteld. Meer dan 50.000 veroordeelde criminelen werden tot 1953 naar één van de veertig kampen getransporteerd. Door het tropische klimaat, het harde regime en het zware werk overleefde slechts 25 procent van de gevangenen zijn straftijd. In 1938 vond het laatste transport plaats en in 1953 verlieten de laatste gevangenen en bewakers de strafkolonie. Henri Charrière, veroordeeld voor moord, schreef de bekende roman Papillon, waarin hij zijn ervaringen in de strafkolonie verwerkte. Het boek is verfilmd met Steve McQueen en Dustin Hoffman in de hoofdrollen. Arte, 20.44-23.40u.

Documentaire

Panorama: De maffia van Macao. Reportage over de vroegere Portugese kolonie Macao, die hard op weg is Las Vegas voorbij te streven als hét wereldcentrum voor gokkers. Prostitutie is niet verboden op het stadseiland, bordelen zijn dat wel. Toch is op het hele eiland seks te koop. De reportage toont een bordeel waar meisjes uit o.m. China, de Filippijnen, Mongolië, Thailand en Vietnam zich aanbieden voor seks. De politie treedt officieel hard op maar kijkt in werkelijkheid de andere kant op. Canvas, 20.10-20.55u.

De Ganges: Indiens Fluß des Lebens. Eerste deel van een tweedelige documentaire over de heilige rivier de Ganges. Deze 2.700 kilometer lange rivier stroomt door India en Bangladesh en trekt jaarlijks miljoenen hindoes die hun ziel willen reinigen door te baden in het water. In de heilige plaats Varanasi aan de Ganges worden dagelijks de lichamen van overleden hindoes verbrand, om hun ziel te bevrijden van de oneindige cycli van wedergeboorten. ARD, 21.45-22.45u.

Reportage

Britain from above. Nieuwe BBC-serie waarin het dagelijks leven in Groot-Brittannië vanuit de lucht wordt gevolgd. In de eerste aflevering een kijk op de dagelijkse migratie van 36 miljoen mensen op weg naar school of werk. BBC 1, 22.00-23.00u.

interview

Zomergasten. Bas Heijne praat met schrijfster en juriste Naema Tahir. Tahir groeide op in Groot-Brittanië, Nederland en Pakistan. Ze schreef de non-fictiebundel Een moslima ontsluiert, over haar ervaringen als migrantendochter. In haar tweede opzienbarende boek, Kostbaar bezit, beschrijft Tahir de verlangens en seksualiteit van drie jonge Pakistaanse vrouwen. Tahir werkte als mensenrechtenjuriste voor de vluchtelingenorganisatie UNHCR in Nigeria en voor de Raad van Europa in Straatsburg. Ned.2, 20.25-23.30u.

Spraakmakers. Hans Vandeweghe praat met zwemmer Pieter van den Hoogenband over zijn deelname aan de Olympische Spelen en de scherpe concurrentie. Van den Hoogenband is dubbel olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag en kan de eerste worden die drie keer na elkaar goud wint op de koningsafstand. Canvas, 21.45-22.10u.

Olympische Spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar de sportpagina’s van deze krant en nrc.nl/spelen

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: turnen, zwemmen, judo, wielrennen, roeien, hockey en basketbal. Zaterdagnacht en zondag: Ned.1, 6.00-18.00u.; zondagnacht: Ned.1, 3.50-6.00u.

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, reportages en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.20-21.25u.

Studio Sportzomer. Dagelijks praatprogramma van Mart Smeets, live vanuit het HHHuis in Peking. Tafeldame: Bettine Vriesekoop. Ned.1, 22.20-21.25u.

overige Sport

ZDF Sport extra. Live verslag van de bekerwedstrijd tussen FC Rot-Weiss Erfurt en FC Bayern München. ZDF, 20.30-22.30u.