Televisie Voorkeur

Strips voor volwassenen in de serie Comics Brittanica. BBC 2, 23.00-0.00u.
Strips voor volwassenen in de serie Comics Brittanica. BBC 2, 23.00-0.00u.

Documentaire

Wild China: Tijden veranderen. Laatste van 6-delige serie over de natuur in China. De Chinese kust heeft een lengte van 14.500 kilometer en een geschiedenis van meer dan 5.000 jaar. Futuristische steden verdringen er de traditionele dorpen van met stro bedekte huizen, de oude theeterrassen en de ongerepte moeraslanden waar nog zeldzame diersoorten voorkomen. Witte dolfijnen, kroonkraanvogels, giftige slangen, reuzensteuren en gibbons proberen zich in leven te houden terwijl 700 miljoen mensen de zeeën leegvissen en het milieu vervuilen. China probeert die conflicterende belangen te verzoenen. Ned.2, 20.20-21.15u.

informatief

Blauw bloed extra. Compilatie van de staats- en officiële bezoeken die koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima het afgelopen jaar brachten aan onder meer Turkije, Slowakije, Slovenië, India, Bhutan en aan Estland. Ned.2, 19.35-20.20u.

Paul Rosenmöller in... China. Laatste aflevering van een reportageserie over China: De nieuwe revolutie. China worstelt met zijn recente verleden. De sporen van Mao en de wonden van de Culturele Revolutie zijn nog vers. Op het platteland is de schroom om hierover te praten nog niet overwonnen, maar als Paul Rosenmöller op zijn reis door China in Peking arriveert, blijkt het publieke debat schoorvoetend op gang te zijn gekomen. Rosenmöller praat erover met arbeiders en kunstenaars en ook met een wetenschapper van het ‘Instituut voor Wereldsocialisme’, waar wordt nagedacht over de ideologische koers die de partij de komende decennia moet varen. Ned.2, 21.15-22.00u.

Elizabeth Taylor gegen Richard Burton. Documentairefilm over de turbulente relatie tussen de filmsterren Elizabeth Taylor en Richard Burton. Taylor en Burton werden verliefd tijdens de opnamen voor de film Cleopatra. Maar ze waren allebei al getrouwd; hun relatie veroorzaakte een schandaal waar zelfs het Vaticaan zich mee bemoeide. Enfin, ze trouwden, kregen ruzie, trouwden weer, kregen weer ruzie. En de wereld beleefde het mee. Arte, 22.45-23.35u.

amusement

Comics Brittannica. Serie over de geschiedenis van het Britse stripverhaal. Aflevering: X-rated – Anarchy in the UK, over hoe in de jaren 70 en 80 de eerste strips voor volwassenen op de markt kwamen. Veel aandacht voor striptekenaar Alan Moore, bekend van o.m. Watchman en V for Vendetta. BBC 2, 23.00-0.00u.

muziek

Last choir standing. De Britse versie van Korenslag. In de eerste liveshow strijden de zes koren die overbleven na de studioshows, tegen elkaar. Juryleden: Russel Watson, Sharon D. Clarke en Suzi Digbi. Presentatie: Nick Knowles and Myleene Klass. BBC 1, 19.30-20.35u.

BBC Proms 2008: Classical Jazz. Muziek op het snijvlak van klassiek en jazz. Het programma: Gershwin – Strike up the band en een fragment uit Porgy and Bess; Stravinski – Ebony Concerto for the clarinet; Bernstein – Prelude, fugue and riffs; Yarde – Rythm and other fascinations; Simcock – Progressions for piano and orchestra. Uitgevoerd door het BBC Concert Orchestra onder leiding van Charles Hazelwood en solisten. BBC 2, 19.30-21.30u.

AVRO’s TopPop Golden Years. Twaalfdelige serie muziekprogramma’s met beeldfragmenten, soms nooit eerder vertoond, uit het TopPop-archief. Aflevering: Nederpop. Met onder anderen Conny Vandenbos, André Hazes en Het Goede Doel. Ned.3, 23.30 - 0.00u.

olympische spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar de sportpagina’s van deze krant en nrc.nl/spelen

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: judo, zwemmen en turnen. Ned.1, 12.00/16.05u. In de nacht: turnen, zwemmen, wielrennen en roeien. Ned.1, vanaf 5.30u. Deze uitzending loopt zonder onderbreking door tot zondag 18.00u.

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.25-21.30u.

Studio Sportzomer. Dagelijks praatprogramma van Mart Smeets, live vanuit het HHHuis in Peking. Tafeldame is Bettine Vriesekoop. Gasten zijn wielrenner Karsten Kroon, judoka Ruben Houkes en Charles van Commenee, Chef de Mission van het Nederlandse olympisch team. Ned.1 22.05-23.00u.