Sadr kondigt ‘politieke beweging’ aan

De radicale shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr zegt zijn gewapende Leger van de Mahdi te zullen ontwapenen en om te vormen tot een sociale en politieke beweging als de VS een schema voor terugtrekking van hun troepen uit Irak opstellen en uitvoeren. In een verklaring, die gisteren na het vrijdaggebed werd voorgelezen aan zijn volgelingen in Sadr City, het shi’itische bolwerk in Bagdad, zegt Sadr dat hij voorlopig wel een kleine „verzetsgroep” zal handhaven.

Sadrs sterke Leger van de Mahdi was lange tijd verantwoordelijk voor veel geweld in Irak, met name in de zuidelijke havenstad Basra en in shi’itische delen van de hoofdstad Bagdad. Het geweld nam echter sterk af nadat Sadr een jaar geleden zijn volgelingen opriep het geweld tijdelijk te staken. Eerder dit jaar herhaalde Sadr die oproep. Bovendien werden bestanden afgekondigd in Basra en Bagdad, hoewel de gevechten daarmee niet volledig ophielden.

Sadrs aankondiging komt te midden van onderhandelingen tussen de Iraakse en de Amerikaanse regering over de voorwaarden voor een geleidelijke Amerikaanse overdracht van veiligheidstaken aan het Iraakse leger en de Iraakse politie. Sadrs eigen militie is de afgelopen periode flink verzwakt door militaire tegenoffensieven, een reden waarom hij zou hebben besloten om zijn invloed in de toekomst via andere kanalen tot gelding te brengen.

De door Sadrs volgelingen op te richten beweging zou een „ideologisch, cultureel, religieus en sociaal leger” moeten worden dat een „intellectuele en wetenschappelijke heilige oorlog” zal voeren tegen „de seculiere westerse aanval”, aldus posters verspreid in Sadr City. Het gebruik van wapens in deze strijd is „absoluut verboden”.

Dat het geweld in Irak nog niet is gestopt bleek gisteren weer: op een markt in de stad Tal Afar werd een autobom tot ontploffing gebracht. Zeker 21 mensen kwamen daarbij om, aldus de Iraakse autoriteiten. (Reuters, AP, BBC)