Russen slaan hard terug in Zuid-Ossetië

Russische en Georgische militairen zijn gisteravond verwikkeld geraakt in zware gevechten om de opstandige regio Zuid-Ossetië. Volgens de separatisten in Zuid-Ossetië zijn er al zeker 1.400 doden gevallen.

Georgië beschuldigde Rusland gisteravond van het bombarderen van Georgische luchthavens en de strategisch belangrijke havenstad Poti, op Georgisch grondgebied. Volgens bronnen in Tbilisi zou president Michail Saakasjvili vannacht de noodtoestand uitroepen, wat hem meer armslag geeft bij de inzet van de strijdkrachten.

Saakasjvili, die naar een onbekende locatie zou zijn overgebracht, noemde de Russische militaire aanval eerder op de dag al „oorlog”. Moskou zegt dat het slechts reageert op het geweld van Georgië tegen de bewoners van Zuid-Ossetië.

Zowel de separatisten als de Georgische regering claimden gisteravond de macht te hebben in Tskhinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië. Beweringen van Saakasjvili in een televisietoespraak dat de Georgische troepen de stad hadden bezet, werden weersproken door een woordvoerder van de separatisten.

De gevechten in de opstandige regio Zuid-Ossetië braken gisternacht uit, enkele uren nadat president Saakasjvili eenzijdig een staakt-het-vuren had afgekondigd. Zuid-Ossetië scheidde zich in een oorlog in 1991-1992 af van Georgië en is sindsdien de facto autonoom, maar zoekt aansluiting bij Rusland. Rusland steunt de inwoners van Zuid-Ossetië in hun afscheidingsstreven tegen Tbilisi, waarmee Moskou al jaren op slechte voet verkeert. Rusland maakt onder meer bezwaar tegen het Georgische streven om toe te treden tot de NAVO.

De VN-Veiligheidsraad slaagde er gisteren voor de tweede dag op rij niet in een resolutie op te stellen waarin het geweld wordt veroordeeld. De Russische en Georgische VN-gezanten kunnen het niet eens worden over een verklaring.

In verband met de crisis in Zuid-Ossetië roept Georgië tweeduizend manschappen uit Irak terug. De troepen worden in Georgië ingezet. Dat maakte Saakasjvili gisteren bekend in een vraaggesprek met de nieuwszender CNN.

Vorig jaar kondigde Saakasjvili aan dat zijn land 200 militairen naar Uruzgan zou sturen om het Nederlandse contingent van de ISAF-macht te helpen. Dit aanbod is nog niet gerealiseerd Of het aanbod gehandhaafd blijft, gezien het conflict in Zuid-Ossetië, is onbekend. (Reuters, AP, BBC)