Religieuze beweging met dood bedreigd

Een bord in de tuin van een van de Transformatanten. Nederland, Hoeven, 07-08-08 Leefgemeenschap van de Orde der Transformanten. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Drie leden van de Orde der Transformanten, een religieuze beweging in Noord-Brabant, zitten ondergedoken nadat ze de afgelopen maanden schriftelijk met de dood zijn bedreigd. Het gaat om voorganger Robert Baart (45) en twee kinderen van 13 en 17, die een belangrijke rol spelen bij de kerkdiensten. Ook op diverse internetfora wordt de leefgemeenschap bedreigd. In de buurt zijn brieven verspreid met haatzaaiende teksten.

De orde heeft de burgemeester van Halderberge, André Osterloh, al maanden geleden om politiebescherming gevraagd. Deze week gaf hij de politie opdracht een risicoanalyse te maken. Dat onderzoek wordt naar verwachting binnen twee weken afgerond. Tot die tijd treft de politie geen extra maatregelen. „We nemen de zaak zeker serieus”, zegt een politiewoordvoerder, „maar het is vakantietijd en we kunnen niet onze volledige capaciteit benutten.”

De orde heeft de laatste maanden tientallen aangiften gedaan wegens smaad, laster, belediging en bedreiging op verschillende internetfora. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt nog of vervolging mogelijk is. De uitingen op het internet zijn anoniem.

Volgens Bert-Jaap Koops, hoogleraar ICT en recht aan de Universiteit van Tilburg, is het „in theorie” wel mogelijk om strafbare uitingen te vervolgen. De provider kan worden gedwongen IP-adressen te verstrekken. „Maar dan moet je nog bewijzen dat iemand op een bepaald tijdstip achter die computer zat.” Een moeilijke procedure, aldus Koops. Volgens hem heeft het OM geen juridische bevoegdheid om van de provider te eisen dat hij strafbare uitingen verwijdert. „Maar daarover verschillen de meningen en op dit punt missen we jurisprudentie.”

    • Leonie van Nierop