Partizan: spelers terug van Spelen

De Servische voetbalclub Partizan Belgrado heeft gisteren twee spelers teruggeroepen van de Olympische Spelen. Daarmee maakt Partizan als eerste voetbalclub gebruik van de uitspraak afgelopen woensdag van het internationale sporttribunaal CAS dat clubs niet verplicht zijn hun spelers af te staan voor het olympisch voetbaltoernooi.

De Servische club gebood de middenvelders Zoran Tosic en Ljubomir Fejsa terug te komen uit Peking. Partizan heeft de spelers woensdag nodig in de wedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen het Turkse Fenerbahce. „We hebben de nationale bond gevraagd om hen onmiddellijk terug te laten vliegen”, aldus een woordvoerder van de club.

De wereldvoetbalbond FIFA stelde onlangs dat alle clubs verplicht zijn om spelers onder de 23 jaar af te staan voor de Spelen. Tot onvrede van onder meer FC Barcelona, dat naar het CAS stapte om te voorkomen dat de Argentijn Lionel Messi naar Peking zou gaan. Het tribunaal oordeelde positief voor de Spaanse club, maar Messi mocht van Barcelona toch in China blijven. Ook Schalke 04 en Werder Bremen besloten hun spelers Rafinha en Diego niet terug te roepen na de uitspraak.

Partizan zegt echter genoodzaakt te zijn om gebruik te maken van de uitspraak van het CAS. „Natuurlijk hopen we dat Servië het goed doet, maar we hebben geen andere keus. „Belangrijke spelers zijn geschorst of geblesseerd.” Trainer Slavisa Jokanovic was op voorhand al tegen het besluit om Tosic en Fejsa naar Peking te laten gaan. „Ik heb de club gevraagd hen niet vrij te geven en ik zou willen dat ze nooit naar Peking waren gegaan, want Partizan komt op de eerste plaats bij mij.” (ANP)