Op Schiphol alvast stapeltje dollars pinnen

Dollarautomaten op Schiphol voorkomen geldgebrek in het buitenland.

Op schiphol is het op twee plaatsen mogelijk om dollars uit de muur te trekken. Foto Floren van Olden Amsterdam Schiphol 30-7-2008 Zelfs in ons eigen land is het op schiphol mogelijk om dollars uit de muur te trekken. Hoewel de automaat niet dezelfde populariteit geniet als de euro automaten zien klanten de automaten als een welkome aanvulling op het algehele aanbod. serie automaten Foto Floren van Olden
Op schiphol is het op twee plaatsen mogelijk om dollars uit de muur te trekken. Foto Floren van Olden Amsterdam Schiphol 30-7-2008 Zelfs in ons eigen land is het op schiphol mogelijk om dollars uit de muur te trekken. Hoewel de automaat niet dezelfde populariteit geniet als de euro automaten zien klanten de automaten als een welkome aanvulling op het algehele aanbod. serie automaten Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Op het vliegveld Londen Gatwick staan ze overal. Automaten waar vliegreizigers vreemde valuta’s in Amerikaanse dollars kunnen omwisselen. Weinig mensen weten dat er op Schiphol ook twee hangen. „Mensen zijn verrast als ze de automaten zien omdat ze niet weten dat ze ook dollars kunnen pinnen”, zegt Allard Hofstra van ABN Amro op Schiphol.

Ze staan er niet bij stil omdat ze denken dat ze overal in het buitenland kunnen pinnen zoals in Nederland, maar dat klopt niet. Hofstra was een paar maanden geleden zelf in Brazilië. Hij kwam zo laat ’s nachts in Rio aan dat alle banken op het vliegveld al dicht waren. Door de grote criminaliteit in Brazilië zijn pinautomaten alleen binnen in bankkantoren te vinden, niet aan de gevel. Hij was blij dat hij een rolletje dollars bij zich had voor de taxi.

Een van de dollarautomaten staat in de vertrekhal waar passagiers op reis naar Schengenlanden doorheen komen – links na de douanepoortjes. De andere staat in lounge 2 voor passagiers naar de VS en het Verre Oosten.

Zeker 1.000 transacties per week doen reizigers op de automaat de vertrekhal naar bestemmingen buiten Europa. In de Europese vertrekhal is het aantal transacties teruggelopen tot slechts 200 per week. Ter vergelijking: op een normale pinautomaat vinden gemiddeld 4.000 transacties per week plaats.

Het dalende aantal transacties komt mogelijk door de lage koers van de dollar ten opzichte van de euro, waardoor mensen minder snel dollars meenemen naar andere landen dan de VS. ABN Amro wil de automaat volgens Hofstra daarom verplaatsen naar de andere vertrekhal.

Voor het omwisselen betaalt de passagier bij de automaat 2,75 procent provisie met een minimaal bedrag van 3,40 euro, hetzelfde als aan de balie. Bij Travellers’ cheques is dat soms 10 procent. „Mensen, maak er gebruik van”, zegt Hofstra. „Denk niet dat er overal dezelfde pinmogelijkheden zijn als in Nederland.”

    • Klaas Fleischmann