Olieprijs daalt, dollar stijgt

De olieprijs is gisteren op één dag met meer dan 5 dollar gedaald naar 115 dollar per vat. Nog geen maand geleden haalde de olieprijs een record van ruim 147 dollar per vat. Zorgen over het aanbod van olie als gevolg van de oplopende spanningen tussen Rusland en Georgië en de sabotage van een Turkse pijpleiding toonden de markten gisteren niet.

Zij waren eerder opgetogen over signalen van een dalende vraag, die wordt veroorzaakt door de snel teruglopende groei in de westerse economieën. Behalve de prijs van olie hebben ook andere grondstof- en voedselprijzen, van koper tot graan, een dalende trend ingezet na maanden van forse prijsstijgingen.

Ook de stijgende waarde van de dollar werd gisteren door analisten gezien als reden voor de daling van de olieprijs. In 24 uur tijd daalde de euro van 1,55 naar 1,50 dollar. De zwakke dollar droeg eerder dit jaar bij aan de stijging van de olieprijs, omdat grondstoffen werden gebruikt om risico’s van een waardedaling van de dollar af te dekken.

De Amerikaanse munt steeg naar het hoogste niveau sinds februari door de groeiende zorgen over de economische ontwikkelingen in Europese en Aziatische landen. Ook de beslissingen van de Bank of England en de Europese Centrale Bank gisteren om de rente niet aan te passen, versterkten de dollar. Een verhoging van de rente doet de vraag naar een munt doorgaans toenemen.

Wall Street sloot door deze ontwikkelingen zijn beste week af in drie maanden. De Dow Jones steeg gisteren met 2,65 procent naar 11.734 punten, de Nasdaq met 2,39 procent naar 2414 punten. Beleggers hopen dat de dalende olieprijs de inflatie zal verzachten, waardoor bedrijven en consumenten meer zullen gaan uitgeven.

Meer over de brandstofprijzen op nrc.nl/olie