Ministers in Kenia ‘schuldig aan geweld’

Zeker vijf ministers en dertien parlementsleden in Kenia speelden een actieve rol in de geweldsgolf die het Afrikaanse land overspoelde na de omstreden presidentsverkiezingen eind december. Dat staat in het eindrapport van de Keniaanse nationale mensenrechtenorganisatie (KNCHR), het publieke orgaan dat belast was met het onderzoek naar het geweld.

Direct na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag op 30 december gingen woedende oppositieaanhangers, die spraken van stembusfraude, aanhangers te lijf van president Mwai Kibaki. In de weken daarna vielen, aldus de KNCHR, zeker 1.162 doden bij aanvallen op aanhangers van Kibaki en tegenaanvallen op aanhangers van oppositieleider Raila Odinga. Eind februari kwamen Kibaki en Odinga de vorming van een grote coalitie overeen.

De KNCHR heeft vlak voor de publicatie de namen van de aan het geweld medeplichtige politici, afkomstig uit de partijen van zowel Kibaki als Odinga, uit het rapport geschrapt. Volgens de voorzitter van de commissie, Florence Simbiri-Jaoko, omdat de KNCHR „niet met alle betrokkenen zelf heeft gepraat”.

Internationale mensenrechtenorganisaties hebben eerder schuldigen aangewezen voor het geweld in Kenia, dat op veel plekken een georganiseerd karakter had. De KNCHR is de eerste organisatie die schuldigen aanwijst in hoge politieke kringen. (AFP, AP)