Handicap

Tim de Vries 23/7/2008 Foto Freddy Rikken Tim de Vries met skiff De Amstel Amsterdam Rikken, Freddy

Onbalans tijdens een trampolinesprong maakte in 1997 een definitief einde aan de sportieve liefhebberij van de toen achttienjarige Tim de Vries. Het linkeronderbeen moest worden afgezet. Na een revalidatieperiode en voorzien van een prothese probeerde hij door te gaan met springen, verschoof vervolgens een nekwervel en moest noodgedwongen stoppen en uitzien naar een andere tak van sport. Belandde in de fitnessruimte, reed basketballend rond in een rolstoel en coachte valide trampolinespelers. Tot hij in 2004 een open dag van de Zaanlandsche Zeilvereniging bezocht: roeien werd zijn passie. De prothese werd omgebouwd tot een roeibeen voor meer stabiliteit in de wel heel smalle boot, hij roeide samen met valide sporters en liet zich in 2006 voor het eerst zien in het wedstrijdcircuit. Vocht fanatiek ergometerwedstrijden uit en werd fraai tweede in een veld van twintig hijgende deelnemers. Roeit zonder watervrees mee – want bezit alle denkbare zwemdiploma’s – in de aangepast roeien competitie, afdeling

L(egs), T(runks) and A(rms). Kan zich redden wanneer de lichtgewicht skiff is omgeslagen. Buschauffeur Tim traint zesmaal wekelijks, ook in weer en wind op de Amsterdamse Amstel, en zweet en puft en hijgt in het betonnen krachthonk van de Katholieke Roeivereniging Ignatius College. Heeft zich als reserve in de Paralympicsploeg geroeid, hoopt er over vier jaar en dan als volwaardig lid in Londen bij te zijn.

Dit is het tweede deel in een serie over sporters met een handicap.

    • Freddy Rikken