Film Voorkeur

The Bingo Long Travelling All-Stars & Motor Kings (John Badham, 1976, VS). Regiedebuut van de latere regisseur van o.m. Saturday Night Fever is beetje wrange komedie over een zwart honkbalteam anno 1939, toen de Major League nog een exclusief witte aangelegenheid was. RTL 4, 11.10-13.25u.

The Pink Panther Strikes Again (Blake Edwards, 1976, Engeland). Amusante vierde Pink Panther-film waarin Peter Sellers alias inspecteur Clouseau het opneemt tegen zijn voormalige chef Herbert Lom, die de wereld probeert te vernietigen. RTL 7, 13.00-14.50u.

Danny, the Champion of the World (Gavin Miller, 1989, Engeland). Roald Dahlverfilming ademt nostalgisch verlangen naar het idyllisch groene Engeland van 1955. Garagehouder en zijn zoon (Jeremy en Samuel Irons) ontmaskeren moddervette projectontwikkelaar. Ned.3, 15.50-17.20u.

Atlantis, The Lost Empire (Gary Trousdale en Kirk Wise, 2001, VS). Studentikoze antiheld Milo Thatch leidt anno 1914 expeditie naar het verzonken werelddeel Atlantis en ontdekt hoge beschaving. Niet zo succesvolle Disney-tekenfilm. Net 5, 17.45-19.30u.

48 Hours (Walter Hill, 1982, VS). Harde politiefilm, in de traditie van Don Siegel, speelt vermakelijk spel met de conventies en clichés van het genre en zet de sjablonen van blank en zwart op zijn kop. Politieman Nick Nolte krijgt in zijn jacht op De Schurk tweemaal 24 uur hulp van een gedetineerde, gespeeld door debutant Eddie Murphy. Veronica, 20.20-22.20u.

Dr. Dolittle (Betty Thomas, 1998, VS). Remake van muzikale superflop uit 1967, met Eddie Murphy in Rex Harrisons rol van de dokter die dieren kan verstaan. Vertier met voornamelijk door de computer gegenereerde beelden van babbelende beesten en de bekkentrekkerij van Murphy. RTL 4, 20.30-21.35u.

Thunderbirds (Jonathan Frakes, 2004, VS). Live action-bioscoopversie van de beroemde poppenanimatie-actieserie uit de jaren zestig koos voor een campy aanpak: volop actie, maar er wordt steeds afstand bewaard d.m.v. humor of pogingen daartoe. Vanuit Tracy Island wordt de wereld behoed voor kleine en grote rampen. RTL 7, 20.30-22.10u.

Back to the Future, Part III (Robert Zemeckis, 1990, VS). Laatste deel van consistente, door Steven Spielberg bedachte tijdreis-trilogie speelt in het Wilde Westen van 1885 en tracteert op ambachtelijke bravoure en cinefiele spelletjes met het westernidioom. Met Michel J. Fox, Christopher Lloyd, Mary Steenburgen. België 1, 20.55-22.50u.

Non ti muovere (Sergio Castellitto, 2004, Italië/Spanje/Engeland). De Italiaanse steracteur Sergio Castellitto bedeelde zichzelf voor zijn tweede filmregie (naar een aan hem opgedragen roman van zijn echtgenote Margaret Mazzantini) de rol toe van arts die zijn dochter, na een ongeluk, op de operatietafel dreigt te verliezen. Hij castte Penélope Cruz als de fatale liefde van zijn leven in de flashbacks die aan hem voorbij trekken als hij op de uitkomst van de ingreep wacht. Voorspelbare thema’s van schuld en boete worden in melodramatische lijnen neergezet. Castellitto zweet en peinst zich door zijn midlife crisis heen. Canvas, 23.30-1.20u.

The Presidio (Peter Hyams, 1988, VS). Drie spectaculair gemonteerde achtervolgingsscènes vormen voornaamste attractie van kleurloze thriller, gesitueerd op militair terrein rond fort uit de titel. Sean Connery en Mark Harmon moeten samen een moord oplossen. Meg Ryan ageert tegen militaire zeden. Net 5, 0.20-2.05u.

Old School (Todd Phillips, 2003, VS). Seksdoordrenkte reünistenkomedie van de regisseur die verantwoordelijk was voor Road Trip en Starsky & Hutch. Luke Wilson speelt een door zijn vrouw bedrogen universiteitsreünist die opgevrolijkt wordt door zijn oude studievrienden Vince Vaughn en Will Ferrell. BBC 1, 0.35-2.00u.