Film Voorkeur

Revenge of the Pink Panther (Blake Edwards, 1978, VS). Gemakzuchtige zesde aflevering over inspecteur Clouseau. Dit keer wordt hij verondersteld dood te zijn. Peter Sellers, Herbert Lom, Dyan Cannon. RTL 7, 12.00-13.45u.

The Girl from Petrovka (Robert Ellis Miller, 1974, VS). Romantische tragikomedie behelst affaire tussen Amerikaanse correspondent in Moskou (Hal Holbrook) en Russische jongedame (Goldie Hawn). RTL 4, 14.00-16.00u.

Shan xue lu shang / The Story of Xiao-Yan (Fang Gangliang, 2004, China). Niet per se voor kinderen gemaakte, goedmoedige speelfilm was in 2005 op Cinekid te zien en bereikte ook onze filmtheaters. Het verhaal van een slim 13-jarig meisje dat niet meer naar school kan omdat het lesgeld met nog geen vijf euro wordt verhoogd. Dus moet er een man voor haar gevonden worden. Speelt in een van de armste streken van het land. Ned.3, 15.00-16.30u.

The Trail of the Pink Panther (Blake Edwards, 1982, Engeland). Met schaar en lijm vervaardigde Edwards. Na de dood van Peter Sellers toch nog een avontuur van inspecteur Clouseau, opgebouwd uit montagerestanten van eerdere Pink Panther-films. Halverwege ontaardt het procedé in een speurtocht naar de verdwenen Clouseau, als een necrologie die ontkent een necrologie te zijn. Brutaal maar effectief. RTL 7, 15.45-17.30u.

EDtv (Ron Howard, 1999, VS). Behaagzieke moraliteit over de wetten van instantpopulariteit. Televisiekanaal volgt 24 uur per etmaal een onopvallende videotheekbediende die ook door ons een aardige loser gevonden moet worden. Met Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Martin Landau, Sally Kirkland, Dennis Hopper. Veronica, 18.15-20.30u.

Hollow Man (Paul Verhoeven, 2000, VS/Duitsland). Geavanceerde speciale effecten kenmerken kille griezelfilm van Verhoeven. Kevin Bacon als geleerde die even onzichtbaar als kwaadaardig wordt. RTL 5, 20.30-22.35u.

Gun Shy (Eric Blakeney, 2000, VS). Eerste speelfilm die Sandra Bullock zelfstandig produceerde haalde nooit de Nederlandse bioscopen. Misdaadkomedie met Liam Neeson als undercoveragent die psychiatrische hulp behoeft. Bullock speelt zelf een nuchtere verpleegster. RTL 7, 20.30-22.25u.

Crimson Tide (Tony Scott, 1995, VS). Jonge marineofficier Denzel Washington raakt tijdens missie in een onderzeeër in ernstig conflict met zijn praktisch ingestelde superieur Gene Hackman. Onwaarschijnlijke bootfilm drijft volledig op de twee hoofdrolspelers. Veronica, 20.30-22.50u.

Nurse Betty (Neil LaBute, 2000, VS/Duitsland). Intelligente genremix tussen komische soapverdwazing en actiethriller maakt plezier over de scheiding tussen fictie en werkelijkheid. Na een posttraumatisch stresssyndroom weet Renée Zellweger één ding zeker: ze is de verloren gewaande verloofde van een soapdokter. En dus vertrekt ze naar Hollywood voor een happy end. Onderwijl wordt ze achtervolgd door twee criminelen. RTL 7, 22.25-0.30u.

Virtuosity (Brett Leonard, 1995, VS). Schreeuwerige, op papier interessante thriller speelt in de nabije, computergestuurde toekomst. Denzel Washington versus een virtuele bad guy (Russell Crowe) wiens karakter werd samengesteld uit die van 200 seriemoordenaars en andere criminelen. Veronica, 22.50-1.00u.

The Bostonians (James Ivory, 1984, Engeland). Buitengewoon verzorgde verfilming van Henry James’ roman door latere regisseur van o.m. A Room with a View . Oude vrijster Vanessa Redgrave probeert in het Boston van 1876 een door Chistopher Reeve begeerde jongedame te winnen voor de vrouwenbeweging. Ned.2, 23.30-1.32u.

Day of the Dead (George A. Romero, 1985, VS). Na Night of the Living Dead en Dawn of the Dead de derde, tevens zwakste Dead-film van Romero. Zombies beheersen de wereld, op een ondergrondse bunker na. BBC 2, 1.00-2.40u.