Film van de dag

‘Bewoners’ van de futuristische fakewereld van pretpark World Park in The World. scene uit de film The World (2004) oorspronkelijke titel: Shi Jie FOTO: Contact Film Filming of "World" by Jia Zhangke in Shenzhen, China. Wednesday, January 14, 2004. Pix by Ricky Wong WONG, RICKY

The World. Aan de rand van Peking staat een pretpark waarin beroemde gebouwen uit de hele wereld zijn nagebouwd. ‘De wereld zien zonder Peking te verlaten’, luidt de reclameslogan. Van de piramides van Gizeh tot het Vrijheidsbeeld, van het Rode Plein in Moskou tot de Taj Mahal. De Chinese regisseur Jia Zhang-ke situeerde hier zijn vierde speelfilm en bewijst opnieuw dat hij een van de interessantste filmmakers van dit moment is. In The World maken zijn hoofdpersonen deel uit van een bont gezelschap entertainers die in het park nu eens voor Japanse geisha, dan weer voor Indiase tempeldanser spelen. Net als in al zijn films benut Jia de exotische, theatrale, maar wezenlijk ontheemde setting om juist de meest alledaagse dingen te laten zien. Hoe leven deze mensen? Ze bevinden zich in een futuristische fakewereld, terwijl buiten de muren de Chinese maatschappij zo rap verandert dat zij de echte wereld dag na dag minder herkennen. (Jia Zhang-ke, 2004, CN/J/F), België 2, 23.10-1.30u.