Film van de dag

Adembenemend gevecht in een bamboebos in de film Shi mian mai fu (House of Flying Daggers ). Please see corresponding captions list. Bai Xiaoyan

House of Flying Daggers / Shi mian mai fu. Met Hero (2002) maakte regisseur Zhang Yimou zijn eerste uitstapje naar het wuxia-genre. De Chinese variant op de martial arts-film brak eerder internationaal door naar een groot publiek door Ang Lee’s Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000).Het prachtig gefilmde Hero zat boordevol schitterende gevechten die de zwaartekracht flink tartten. House of Flying Daggers bevat opnieuw een aantal adembenemende set pieces, met als een van de hoogtepunten een gevecht in het bamboebos – een verwijzing naar genreklassieker A Touch of Zen (1969) van grootmeester King Hu. Maar voor wie Hero zag, is het nieuwe er eigenlijk wel een beetje af. Wie dit bezwaar opzij zet – en dat is niet zo moeilijk – ziet een film die actietechnisch en esthetisch tot de top behoort, met een heerlijk lang uitgerekte climax in de sneeuw. (Zhang Yimou, 2004, CH/HK), Ned. 2, 22.45-0.40u.

    • André Waardenburg