Fannie Mae maakt zwaar verlies

De Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 2,3 miljard dollar (1,53 miljard euro). Dat is drie keer meer dan analisten op Wall Street hadden verwacht. Vorig jaar maakte Fannie Mae in dezelfde periode nog een winst van 1,96 miljard dollar.

De hypotheekbank heeft met een snel stijgend aantal wanbetalers te maken. Om die reden zei Fannie Mae gisteren snel van zijn portefeuille aan zogeheten alt-A hypotheken af te willen. Dat zijn hypotheken waarvoor leners weinig informatie hoeven te verschaffen over hun inkomen en weinig eigen vermogen hoeven in te brengen. Zij werden tot dusver betrouwbaarder geacht dan de zogeheten subprime-hypotheken, de rommelhypotheken voor de minst draagkrachtige Amerikanen die de kredietcrisis inluidden.

Het verlies van Fannie Mae is groter dan van branchegenoot Freddie Mac, die eerder deze week een verlies over het tweede kwartaal van 821 miljoen dollar rapporteerde. De slechte cijfers komen drie weken nadat het Amerikaanse ministerie van Financiën een reddingsplan voor Freddie Mac en concurrent Fannie Mae door het congres loodste. Samen garanderen Fannie Mae en Freddy Mac de helft van alle uitstaande hypotheken in de VS. Toen de huizenmarkt in de VS instortte en steeds meer mensen in de problemen kwamen met de aflossing van hun hypotheken, zijn Freddie en Fannie in de problemen geraakt.

Toezichthouder SEC is een officieel onderzoek gestart naar hypotheekbank Countrywide, die inmiddels is overgenomen door Bank of America. Die bank heeft daar gisteren een verklaring over gedeponeerd. Daarin werd niet bekendgemaakt waar onderzoek naar wordt verricht. Vorig jaar startte de SEC al een onderzoek naar de handel in aandelen van topman Angelo Mozilo van Countrywide. De bank is ook deel van een onderzoek door de FBI.