Edwards biecht affaire op

Was hij de Democratische presidentskandidaat geworden, dan had het zijn partij nu bijna zeker het Witte Huis gekost. Maar John Edwards, ex-senator uit North Carolina, ontkende het de afgelopen maanden glashard: hij had geen affaire met Rielle Hunter en verwekte geen buitenechtelijk kind bij de 44-jarige filmmaakster. Gisteren moest hij het eerste deel van die ontkenning intrekken.

Tegenover ABC biechtte hij de verhouding op, maar hield vol dat Hunters in februari geboren dochter Francis Quinn niet van hem is. Edwards toonde zich bereid tot een vaderschapstest. De relatie liep volgens hem in 2006.

Sinds roddelblad The National Enquire de affaire in oktober 2007 onthulde, werd ze door de meeste media genegeerd. Op conservatieve blogs en in de tabloids werd de kwestie levend gehouden. Hunter, die door Edwards werd ingehuurd om zijn campagne te documenteren, dook na het uitbreken van het schandaal onder. Vorige maand werd Edwards door de Enquirer gezien in de lobby van een hotel waar Hunter ook verbleef. Hierna moest Edwards wel op de geruchten ingaan.

Edwards presenteerde zich altijd als een trouwe huisvader met hoge morele waarden. Hij benadrukt nu dat zijn affaire liep, toen zijn vrouw Elizabeth bezig was te herstellen van kanker.

Meer op het webblog: nrc.nl/race08