‘Duyvendak heeft partij beschadigd’

Het Kamerlid Wijnand Duyvendak heeft GroenLinks schade berokkend door de manier waarop hij heeft bekendgemaakt dat hij in 1985 betrokken was bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken. Dat heeft GroenLinks-leider Femke Halsema gisteravond gezegd.

Duyvendak heeft volgens haar, door deze bekentenis onhandig te melden in een uitnodiging voor de presentatie van zijn boek Klimaatactivist in de politiek, de indruk laten ontstaan dat GroenLinks „dit soort acties vergoelijkt”. Ze vindt de inbraak van destijds, waarbij geheime stukken over een kerncentrale werden gestolen, „moreel en politiek onacceptabel”.

Halsema zei dit gisteren nadat Duyvendak zelf in de media afstand had genomen van de inbraak. Zo verklaarde hij gisteren in deze krant: „Ik heb er nu een negatief oordeel over. Als je een maatschappelijke beweging op gang wilt brengen, zijn dit soort acties contraproductief.” Het persbericht was „een enorme beoordelingsfout”.

Halsema zegt volledig op de hoogte te zijn geweest van Duyvendaks actieverleden. Ze vindt het goed dat hij in het boek verantwoording aflegt. Maar ze is „boos” over de manier waarop hij het persbericht heeft gestuurd. „Hij wilde schoon schip maken. Dan is het frustrerend te zien dat hij een persbericht uitgeeft waaruit het tegendeel zou kunnen blijken, namelijk dat hij de actie vergoelijkt.” Ook was ze pijnlijk verrast toen ze deze week las dat hij in 1996 in Het Parool had gezegd juist niet bij de inbraak betrokken te zijn geweest.

Halsema gaf woensdag een verklaring uit over de kwestie. Daarin schreef ze: „Ik vind dat acties altijd binnen de grenzen van de wet dienen te blijven en wijs erop dat Wijnand Duyvendak dat inzicht in zijn boek uitdraagt en verantwoording aflegt over de acties in de jaren tachtig.” Ze vindt niet dat ze nu een harder oordeel heeft. Duyvendak moet volgens haar de komende tijd werken aan herstel van zijn geloofwaardigheid.

Interview met Duyvendak op nrc.nl/binnenland